Gotuj z Kurierem: Wyjątkowe przepisy naszych Czytelników
Babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią
składniki na ciasto:
2 torebki herbaty czarnej
200ml wrzącej wody
40g rodzynek
40g suszonych wiśni
1 kieliszek rumu
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki cukru
100g masła
skórka otarta z połowy cytryny
1 jajko, 1 żółtko,
250g mąki pszennej + 2 łyżki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 szklanka cukru pudru,
1,5 łyżki wody przegotowanej,
kilka kropli czerwonego barwnika,
kandyzowane wiśnie do dekoracji.
Wykonanie:
Herbatę zalać wrzątkiem i odstawiać na 2 godziny. Rodzynki oraz wiś nie razem wymieszać i zalać rumem. Odstawiać na 2 godziny. Po tym czasie rodzynki i wiśnie odsączyć z rumu i obtoczyć w 2 łyżkach mąki. Masło razem z cukrem utrzeć na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać skórkę z cytryny, jajko oraz żółtko. Następnie naprzemiennie dodawać zaparzoną herbatę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu do ciasta dodać rodzynki oraz wiśnie. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Przestudzoną babkę wyjąć z formy. Cukier puder utrzeć z wodą i barwnikiem na jednolitą masę. Lukrem polać babkę. Na wierzchu ułożyć kandyzowane wiśnie.
Katarzyna Jaworek