Gotuj z Kurierem: Wyjątkowe przepisy naszych Czytelników
Sernik ajerkoniakowy
spód:
200 g ciastek digestive 50 g mielonych orzechów włoskich50 g masłą
ser:
700 g sera (3-krotnie mielonego)200 g cukru pudru250 ml ajerkoniaku 3 duże jajka 3 łyżeczki mąki250 g śmietany 12% opcjonalnie: sos toffi
Wykonanie:
Spód: masło stopić, dodać do niego pokruszone drobno herbatniki i mielone orzechy. Wymieszać. Wsypać do tortownicy o średnicy 21 cm (może być trochę większa), ugnieść i wstawić do lodówki. Warstwa serowa: wszystkie składniki wyjąć z lodówki ok. 2 godzin przed przygotowaniem. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Ser wymieszać z cukrem, dodawać po 1 jajku cały czas mieszając. Wsypać mąkę, dobrze wymieszać. Dodać śmietanę oraz ajerkoniak. Masę przelać na spód. Wstawić do piekarnika i piec ok. 70 minut - boki muszą być ścięte, środek może lekko „dygotać“. Wystudzić, wstawić na noc do lodówki, przed podaniem udekorować sosem.
Marta Horodelska