Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sernik ajerkoniakowy...

Gotuj z Kurierem: Wyjątkowe przepisy naszych Czytelników

Sernik ajerkoniakowy

spód:

200 g ciastek digestive 50 g mielonych orzechów włoskich50 g masłą

ser:

700 g sera (3-krotnie mielonego)200 g cukru pudru250 ml ajerkoniaku 3 duże jajka 3 łyżeczki mąki250 g śmietany 12% opcjonalnie: sos toffi

Wykonanie:

Spód: masło stopić, dodać do niego pokruszone drobno herbatniki i mielone orzechy. Wymieszać. Wsypać do tortownicy o średnicy 21 cm (może być trochę większa), ugnieść i wstawić do lodówki. Warstwa serowa: wszystkie składniki wyjąć z lodówki ok. 2 godzin przed przygotowaniem. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Ser wymieszać z cukrem, dodawać po 1 jajku cały czas mieszając. Wsypać mąkę, dobrze wymieszać. Dodać śmietanę oraz ajerkoniak. Masę przelać na spód. Wstawić do piekarnika i piec ok. 70 minut - boki muszą być ścięte, środek może lekko „dygotać“. Wystudzić, wstawić na noc do lodówki, przed podaniem udekorować sosem.

Marta Horodelska

Zobacz również

Majówka PRL na molo w Sępólnie Krajeńskim. Było prawie jak w latach 80!

NOWE
Majówka PRL na molo w Sępólnie Krajeńskim. Było prawie jak w latach 80!

Czy to UFO nad Karkonoszami?

Czy to UFO nad Karkonoszami?

Polecamy

Reprezentacja Polski rozpoczęła przygotowania do Paryża. Prawie połowa nieobecna

Reprezentacja Polski rozpoczęła przygotowania do Paryża. Prawie połowa nieobecna

Najlepsze miejsca na grilla w Lublinie. Sprawdź, gdzie grillowanie jest dozwolone

Najlepsze miejsca na grilla w Lublinie. Sprawdź, gdzie grillowanie jest dozwolone

Lublin na trasie ewangelizacyjnej Adama Szustaka. Kaznodzieja zaprasza na spotkanie

Lublin na trasie ewangelizacyjnej Adama Szustaka. Kaznodzieja zaprasza na spotkanie