Gotuj z Kurierem: Wyjątkowe przepisy naszych Czytelników
Sernik buraczkowy
spód:
200 g ciastek owsianych45 g stopionego masła
ser:
900 g twarogu półtłustego zmielonego 2-krotnie, 200 g kremówki 36%1 szklanka cukru, 4 duże jajka 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 mały burak ćwikłowy sok i skórka z jednej cytryny
Wykonanie:
Składniki na spód miksujemy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy spód i lekko ugniatamy. Wstawiamy do lodówki. Buraka gotujemy mundurku do miękkości lub pieczemy (obieramy, kroimy w grube plastry i pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 200 stopni). Następnie miksujemy (bez skórki) na gładki mus. Składniki na ser umieszczamy w misie miksera i miksujemy do połączenia się składników. Wylewamy na spód i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy ok. 45 minut (do momentu aż boki i środek będzie ścięty). Studzimy w lekko otwartym piekarniku przez pół godziny, następnie wyjmujemy, po całkowitym ostudzeniu wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Marta Horodelska