Gotuj z Kurierem: Wyjątkowe przepisy naszych Czytelników
„Czekoladowe“ ciasto z karobem
Składniki:
Ciasto: 1 szklanka mąki gryczanej, 1,5 szklanka mąki pełnoziarnistej/ryżowej, 5 dużych jaj, 3 łyżki karobu, 1/2 szklanki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka sody , 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia, 300 ml jogurtu naturalnego, 100 ml oleju rzepakowego.
Wierzch ganache: 100 g czekolady gorzkiej wymieszanej z 50 ml gorącej kremówki.
Karmel: 200 g orzeszków ziemnych niesolonych, 2 łyżki miodu, 50 g masła, 1 łyżka miodu brązowego
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy na puszystą pianę a Żółtka ucieramy z cukrem. Do jogurtu dodajemy sodę i mieszamy. Pianę z jajek łączymy delikatnie żółtkami. Następnie dodajemy jogurt, mąki, karob, olej i całość mieszamy delikatnie tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę o średnicy 24-26 cm. Pieczemy w około 180stopniach, przez ok 50-60 minut. Na przestudzone ciasto, wykładamy ganache czekoladowy a następnie masę karmelowo-orzechową. Po całkowitym przestudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Marlena Lalak-Skałecka