3 z 13
Poprzednie
Następne
Gotuję Zero waste. Znamy zwycięzców konkursu!
Zdrowe kotleciki
Mięso ugotowane z rosołu (z kurczaka lub indyka, korpus, skrzydełka, wszystko gdzie znajduje się mięso)
ugotowana marchew i pietruszka z rosołu
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 jajko
Sól, pieprz i przyprawa gyros (ilość jest zależna od ilości mięsa, którą mamy)
1 liść jarmużu jeśli używamy
Bułka tarta wymieszana z rozkruszonymi płatkami kukurydzianymi lub sama bułka tarta
Ugotowane mięso dokładnie obrać ze skóry i kości, następnie przemielić z marchewką, pietruszką, cebulą, czosnkiem i jarmużem (jeśli używamy). Do mielonego mięsa dodać sól, pieprz i przyprawy oraz jajko. Wymieszać i formować kotleciki. Obtaczać je w bułce tartej z płatkami kukurydzianymi i smażyć z obu stron na złoty kolor.