Hepatolog ostrzega. To produkty niszczą wątrobę! Zobacz, co specjalista poleca na regenerację wątroby
Co szkodzi wątrobie? Dieta wysokobiałkowa
Chociaż jedna pierwszych diet proteinowych Pierre’a Dukana odchodzi do lamusa, jej popularność w pewnych grupach nie słabnie. Obiecując szybkie efekty zyskuje uwagę osób, które chcą się odchudzić, nie rezygnując z produktów zakazanych w racjonalnych jadłospisach. Nie trzeba bowiem rezygnować z mięsa, jajek czy ryb – wręcz przeciwnie, stają się one głównym składnikiem menu, wypierając nielubiane przez wielu warzywa i owoce. Niewielkim poświęceniem wydaje się też rezygnacja z chleba, makaronu czy ziemniaków.
Problem w tym, że organizm może przyswajać jedynie niewielkie ilości białka naraz. Nadmiar jest przekształcany w tłuszcze, a efektem ubocznym ich spożywania jest szereg związków obciążających i uszkadzających z czasem komórki wątroby.
Zamiast więc ograniczać węglowodany na rzecz białek, lepiej zrezygnować z cukrów i oczyszczonej mąki. Taka dieta daje podobne rezultaty do diety wysokobiałkowej, choć w nieco dłuższym terminie. Nagrodą będzie zaś mniejsza tendencja do odzyskiwania straconych kilogramów, bo tak właśnie jest przy prawidłowo zbilansowanym jadłospisie.