MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Popularne w kuchni polskiej ziemniaki zwykle nas nie zabiją....
fot. Helin Loik-Tomson/gettyimages.com

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Toksyczne warzywa, których spożycie prowadzi do śmierci

Ziemniaki

Popularne w kuchni polskiej ziemniaki zwykle nas nie zabiją. Jednak długo pozostawione w spiżarni czy kuchennej szafce warzywo może stać się zielone i zaczyna kiełkować. Kiełkujące ziemniaki zawierają solaninę – substancję, która służy do ochrony rośliny przed szkodnikami. Solanina działa jednak toksycznie także na ludzi i w dużych ilościach jest trująca. W mniejszej dawce może doprowadzić do rozstroju żołądka i jelit, z towarzyszącymi bólami brzucha, wymiotami czy biegunką. Solanina sprawia także, że ziemniaki stają się gorzkie. Jednak, gdy jeden dostanie się do całej potrawy można tego nie wyczuć.

Zobacz również

Wybory sołeckie w Raszewach. Nowy sołtys został wybrany jednogłośnie!

Wybory sołeckie w Raszewach. Nowy sołtys został wybrany jednogłośnie!

Pocisk artyleryjski w jeziorze Niegocin

Pocisk artyleryjski w jeziorze Niegocin

Polecamy

Jagiellonia, Śląsk, Legia i Wisła zagrają w pucharach. Prezes PZPN wprost [WIDEO]

Jagiellonia, Śląsk, Legia i Wisła zagrają w pucharach. Prezes PZPN wprost [WIDEO]

W lesie Dębówka "pod topór" idą zdrowe dęby? Nadleśnictwo: "cięcia pielęgnacyjne"

W lesie Dębówka "pod topór" idą zdrowe dęby? Nadleśnictwo: "cięcia pielęgnacyjne"

Trener Roku Ekstraklasy: Realizuję marzenia a żona ciężko pracuje w domu [WIDEO]

Trener Roku Ekstraklasy: Realizuję marzenia a żona ciężko pracuje w domu [WIDEO]