MKTG SR - pasek na kartach artykułów
10 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pasta miso to tradycyjna przyprawa kuchni japońskiej,...
fot. leeyoping0/pixabay.com

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Pasta miso

Pasta miso to tradycyjna przyprawa kuchni japońskiej, wytwarzana z ziaren soi fermentowanych z dodatkiem soli i grzyba Aspergillus oryzae, noszącego nazwę koji. Często zawiera też ryż, pszenicę, grykę czy jęczmień. Jest kluczowym składnikiem zupy miso, przyrządzanej na bazie bulionu dashi. Dodaje mu nie tylko rosołowego smaku, ale i cennych związków odżywczych. m.in. białka, witamin z grupy B czy soli mineralnych. Pastę stosuje się też do sosów i marynat. Miso o ciemniejszym kolorze zawiera więcej soi niż to białe. Zarówno pasta miso (dodawana na końcu przygotowania do niezbyt gorącej zupy), jak i inne fermentowane produkty sojowe, takie jak jasny sos sojowy czy natto, działają korzystne na mikroflorę jelitową, m.in. ograniczając stany zapalne. Ten ostatni produkt to ziarna soi mało popularne u nas ze względu na charakterystyczny smak i ciągliwą konsystencję, jednak bogate w witaminę K w przystępnej postaci wit. K2, nazwanej MK7.

Zobacz również

Rolnicy. Podlasie. U Gienka i Andrzeja z Plutycz praca wre mimo napiętej atmosfery

Rolnicy. Podlasie. U Gienka i Andrzeja z Plutycz praca wre mimo napiętej atmosfery

Wypadek z udziałem ambulansu w Krakowie

Wypadek z udziałem ambulansu w Krakowie

Polecamy

W czerwcu pierwsze kurki. To musisz wiedzieć o pieprznikach jadalnych

W czerwcu pierwsze kurki. To musisz wiedzieć o pieprznikach jadalnych

Najlepsze prezenty na Dzień Matki DIY. Nie kupisz ich w żadnym sklepie!

Najlepsze prezenty na Dzień Matki DIY. Nie kupisz ich w żadnym sklepie!

Arteta uhonorowany prestiżowym odznaczeniem

Arteta uhonorowany prestiżowym odznaczeniem