MKTG SR - pasek na kartach artykułów
9 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tempeh to fermentowane w blokach obłuszczone ziarna soi,...
fot. Wibowo Djatmiko/Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Tempeh

Tempeh to fermentowane w blokach obłuszczone ziarna soi, które dzięki działalności grzyba Rhizopus oligosporus zyskują zwartą konsystencję, przez co można je przyrządzać jak mięso. Są też bogate w witaminy z grupy B i dobrze przyswajalne składniki mineralne, uwolnione w procesie fermentacji z kompleksów błonnikowych. Pochodzący z Indonezji tempeh zawiera tyle białka, co chude mięso, i spożywany w postaci surowej wspomaga korzystną mikroflorę jelitową, m.in. bakterie rodzaju Bifidobacterium. Dostępne są też podobne produkty zawierające dodatek innych nasion roślin strączkowych, np. cieciorki czy fasoli, albo zawierający wyłącznie te składniki.

Zobacz również

Półmaraton Radomskiego Czerwca'76. Tak walczyli na trasie [NOWE ZDJĘCIA]

Półmaraton Radomskiego Czerwca'76. Tak walczyli na trasie [NOWE ZDJĘCIA]

UZ podpisał umowę z chińską firmą motoryzacyjną. Co zyskają studenci i pracownicy?

UZ podpisał umowę z chińską firmą motoryzacyjną. Co zyskają studenci i pracownicy?

Polecamy

Zyskaj przewagę! Wykorzystaj środki z funduszy europejskich

Zyskaj przewagę! Wykorzystaj środki z funduszy europejskich

Motorowcy wracają do pracy. Kierunek – PKO BP Ekstraklasa!

Motorowcy wracają do pracy. Kierunek – PKO BP Ekstraklasa!

Po południu możliwe silne burze i ulewy. IMGW wydało ostrzeżenia

Po południu możliwe silne burze i ulewy. IMGW wydało ostrzeżenia