Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te konserwanty używane są głównie do marynowania i...
fot. thitarees/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Azotan (E 252) i azotyn potasu (E 249)

Te konserwanty używane są głównie do marynowania i utrwalania serów żółtych, konserw rybnych, wędlin oraz produktów wędzonych. Znaleźć je można również w mrożonych produktach, a szczególnie w zapiekankach i pizzy. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 3,7 mg/kg masy ciała. Zbyt długie przechowywanie produktów z dodatkiem azotanów i azotyn potasu zwiększa ryzyko przekształcenia ich w bardzo szkodliwą postać nitrozoamin, które mają potwierdzone działanie rakotwórcze. Wykazano, że nadmierne spożywanie azotynu potasu może zaburzać transport tlenu we krwi, co będzie skutkowało pojawieniem się zawrotów głowy. Dodatkowo może wywoływać silny ból brzucha i reakcję alergiczną.

Zobacz również

Wojciech Szczęsny wróci do Anglii? Media: Włączył się duży klub

Wojciech Szczęsny wróci do Anglii? Media: Włączył się duży klub

Wypadek samochodowy w Pawłowicach. Interweniował śmigłowiec LPR

Wypadek samochodowy w Pawłowicach. Interweniował śmigłowiec LPR

Polecamy

Wapń może zwiększać ryzyko sercowe lub je obniżać. Ważne, kiedy go przyjmujesz

Wapń może zwiększać ryzyko sercowe lub je obniżać. Ważne, kiedy go przyjmujesz

Czy nowa przeglądarka wyprze Chrome'a i Firefoxa? Poznaj Arc na Windows

Czy nowa przeglądarka wyprze Chrome'a i Firefoxa? Poznaj Arc na Windows

Dla obydwu ekip będzie to mecz o wszystko. Górnik podejmie w piątek Odrę

Dla obydwu ekip będzie to mecz o wszystko. Górnik podejmie w piątek Odrę