Sałatki na grilla - lekkie i smaczne, zobacz nasze propozycje [PRZEPISY NA SAŁATKI Z GRILLA]
Przepis na sałatkę z grillowanych warzyw
Pyszna w smaku, bogata w witaminy i przede wszystkim lekka. Sałatka z grill z papryką żółtą i czerwoną, bakłażanem , bazylią i czosnkiem to pyszne i proste w przygotowaniu danie na grilla. O to co potrzebujemy do przyrządzenia sałatki z grillowanych warzyw. Podane poniżej składniki wystarczą dla 4 osób.
Składniki:
1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 bakłażan, 1 gałązka bazylii, 4 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, sól, świeżo mielony pieprz czarny, zioła do dekoracji
1.Strąki papryki opiecz w całości na grillu, ze wszystkich stron. Ściągnij z grilla i usuń z nich gniazda nasienne, pokrój w duże kwadraty. Bakłażana dokładnie umyj i oczyść, pokrój w duże plastry, opiecz na grillu podobnie jak paprykę. Bazylię opłucz, osusz, a następnie drobno posiekaj i wymieszaj z oliwą.
2.Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Na talerzykach ułóż kolejno plasterki papryki, bakłażana i czosnku. Posyp do smaku solą i pieprzem.
3.Udekoruj ziołami a następnie skrop oliwą wymieszaną z bazylią. Sałatkę podawaj ze świeżym pieczywem.