Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
951 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Warzywa do uprawy nawet na słabej glebie. Które urosną i jak im łatwo pomóc?
Uprawa warzyw na słabych glebach jest możliwa, ale wymaga trochę więcej wysiłku niż uprawa na tych zasobnych w składniki mineralne i o lepszej pojemności...
Co siać obok pietruszki? Za takie sąsiedztwo podziękuje i urośnie dorodna
Pietruszka to popularne warzywo, które chętnie uprawiamy w naszych przydomowych ogrodach i na działkach zarówno ze względu na korzeń, jak i natkę. Koniecznie...
IMGW ostrzega, zacznie się już o godz. 11! Sprawdź mapę zagrożenia
Jeszcze przed godziną 7 rano IMGW wydał ostrzeżenie meteorologiczne, które obejmuje znaczną część Polski. Tym razem zagrożeniem może być silny wiatr od ok....
ARiMR nadal wypłaca pomoc suszową na konta rolników. Jak idzie realizacja?
W Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa u progu wiosny 2024 r. - ponad 2 miesiące temu - zakończył się nabór wniosków o pomoc suszową za straty w...
Biały nalot na liściach? To groźna choroba. Atakuje m.in. jabłonie, ogórki, zboża
To prawdziwa zmora ogródków, pól i sadów. Mączniak może porazić wiele gatunków roślin, zarówno ozdobnych, jak i użytkowych. To jedna z najpowszechniejszych...
Kontrola w gospodarstwie warunków, w jakich żyje pies. Czy może być na łańcuchu?
Pies jest wiernym kompanem człowieka i pomaga ludziom na różne sposoby. Na wsi często jego głównym zadaniem jest stróżowanie. Jego szczekanie może zaalarmować o...
Czy importowane owoce i warzywa udają krajowe? Zintensyfikowane kontrole
Jeszcze przed wschodem słońca w czwartek rozpoczęły się kontrole na rynkach hurtowych w Polsce. Kontrolerzy z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów...
ARiMR wypłaca wszystkie ekoschematy, w tym za dobrostan. Ile dostali rolnicy?
Rolnicy doczekali się, ARiMR wypłaca płatności za dobrostan zwierząt, choć chcieliby, żeby tempo realizacji było szybsze. Część producentów rolnych wyjątkowo...
Minister jeszcze bardziej wydłużył termin naboru o dopłaty. Złożysz nawet w żniwa
Rolnicy dostali jeszcze więcej czasu na wnioski! Trwa najpopularniejszy z corocznych nabór w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Każdy rolnik...
To te miody Polacy kupują najczęściej. Zaskoczenie? A może to też twój wybór?
Średnio w ciągu roku Polak zjada 1 kg miodu. To niewiele, jeśli porównamy się z Niemcami czy Włochami, gdzie ilość jest 2-krotnie większa, a tacy Grecy jedzą aż...