Drugie miejsce zajęła Magdalena Kucaba za przepis na deser z ciasta Filo. Z kolei trzecie miejsce na podium zajęła Elżbieta Frączek za propozycję na makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym z serkiem mascarpone. Otrzymają one w nagrodę po zestawie produktów od firmy Stella Pack.
Dodatkowo laureaci trzech pierwszych miejsc otrzymają kosze-niespodzianki z wędlinami oraz wyrobami z Zakładów Mięsnych „Łmeat-Łuków”.
Dawid Furmanek, przewodniczący naszego jury, przyrządził zwycięskie danie, a my to sfilmowaliśmy.
Gotuj z Kurierem: Krem z pieczonej marchewki
Składniki:
1 kg marchewki
2 cebule
1 pietruszka
1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu
sól
pieprz
1 łyżeczka kurkumy
natka pietruszki
1/2 serka z ogórkiem i ziołami
grzanki
Do przygotowania tego dania potrzebna będzie jeszcze folia aluminiowa.
Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę myjemy. Potem układamy je razem z cebulą (warzywa nieobrane) w żaroodpornym naczyniu. Przykrywamy i pieczemy w piekarniku ok. 50 minut w temp. 180 C.
Po tym czasie wyjmujemy z naczynia. Gdy przestygną, obieramy ze skórki. Obrane warzywa zalewamy bulionem i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy przyprawy, serek z ogórkiem i ucieramy blenderem. Podajemy z ulubionymi grzankami.
Lubisz gotować? Do najbliższej środy (2 marca) czekamy na przepisy kulinarne w kategorii „potrawy wielkanocne”, wraz ze zdjęciem dania prosimy je wysyłać na adres mailowy: [email protected]. Propozycje można składać również bezpośrednio w siedzibie Kuriera Lubelskiego przy Krakowskim Przedmieściu 10/1.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?