Dania z resztek to coraz popularniejsze hasło w internetowej wyszukiwarce. Na tę chwilę ma blisko 150 tysięcy wyników, których ciągle przybywa. Pierogi z rosołu, co zrobić z wędliną po świętach i jak zrobić smaczną pizzę z resztek z lodówki. Każdy z nas chciałby wykorzystać, a nie wyrzucać, jedzenie które zostało z ostatniego obiadu, czy imprezy. Jednak nie zawsze jest to łatwe – przepisy nierzadko są wymagające, a brak czasu nie pozwala nam w pełni cieszyć się z gotowania. Wtedy dobrze rozejrzeć się za sprzętem, który ułatwi nam nasza codzienność w kuchni. Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń, które wykonają za nas większość pracy. Doskonałym pomysłem jest też szukanie sprzętu na rynku wtórnym, za pośrednictwem ogłoszeń i social mediów. Wiele osób w ten sposób pozbywa się nietrafionych prezentów, więc sprzedają rzeczy nowe. Inni odsprzedają gadżety, których z jakiś powodów wcale nie używają, a u nas mogą sprawdzić się idealnie.
Złap okazję i pomóż sobie w kuchni
Jednym z nieoczywistych sprzętów, które pozwolą nam zagospodarować resztki z kuchni, jest suszarka do warzyw. Sprzęt, który najczęściej wykorzystujemy do suszenia grzybów, ma o wiele więcej możliwości. Doskonale nada się do przygotowania wielu smacznych przekąsek do pochrupania. Za jego pomocą zrobimy chipsy z jabłek czy bananów, ale nie tylko. Jarmuż, kapusta, buraki, a nawet liście z kalarepy, kalafiora i brokułu, odpowiednio przyprawione, staną się zdrową alternatywą dla gotowych rozwiązań. Jest jeszcze jedna zaleta tego sprzętu – wiele osób nie wie i nie chce w pełni wykorzystywać możliwości suszarki do warzyw, dlatego odkupienie jej na rynku wtórnym nie będzie stanowić większego problemu.
Maszynka do mięsa, która z drugiej ręki nie powinna kosztować więcej niż 100 złotych, sprawdzi się przy recyklingu mięs i warzyw z zupy. Ugotowana marchewka, seler i pietruszka, a do tego nieco wołowiny i drobiu będzie idealnym farszem do domowych pierogów. Wystarczy składniki przepuścić przez maszynkę, przyprawić, wymieszać i nadziać nimi ciasto. Jeśli nie jesteśmy fanami pierogów dobrą opcją będzie też pasztet, w którego przygotowaniu dużym wsparciem będzie właśnie maszynka. Innym jej przeznaczeniem jest pomoc w pozbyciu się nieświeżego pieczywa – ususzone bułki i chleb będą doskonałą, domową bułką tartą.
W swojej eko-kuchni dobrze mieć nie tylko sprzęty, które pomogą nam przygotować posiłek, ale również takie, które poradzą sobie z jego przechowywaniem. W tym przypadku najlepiej zaopatrzyć się w zgrzewarkę próżniową, albo zestaw pojemników do próżniowego przechowywania. Koszt jest nieco wyższy, jednak oszczędności na jakie pozwoli, są tego warte. Pakowanie próżniowe przedłuży świeżość warzyw i owoców (muszą być obrane), gotowych dań, mięs i wędlin.
Oszczędź z etykietami
Marzec ubiegłego roku zaskoczył konsumentów kupujących sprzęt gospodarstwa domowego. Wszystko przez zmiany na skali etykiet energetycznych. Znane nam dotychczas „A+++” zostało przypisane do klasy C lub D. Na tę chwilę najlepszy sprzęt oznaczony będzie etykietą A, zaś ten niższej klasy – G. Przy zakupie sprzętu elektronicznego warto jednak zwracać uwagę na poszczególne parametry, a jeszcze lepiej – porównywać je z innymi, konkurencyjnymi markami. Pozwoli to nam na wprowadzenie wielu oszczędności w naszym domowym budżecie. Więcej informacji można znaleźć na stronie Ministerstwa Klimatu i Środowiska .
Bonus! Gotowanie Zero Waste
Pasztet z rosołu
Potrzebujemy około 0,7- 1 kg mięsa i warzyw z zupy,
2 jajka,
ząbek czosnku,
3-4 łyżki bułki tartej
i przyprawy: sól, pieprz, papryka, majeranek – według uznania
Warzywa z mięsem należy przepuścić przez maszynkę. Oddzielamy żółtko od białka, które ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy wszystkie składniki (poza białkiem) do jednolitej masy. Dodajemy ubite białko.
Powstała masę przekładamy do keksówki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 st. na około 50 – 60 minut.
Krem z resztek kalafiora
Potrzebujemy liści, łodyg i głąba z kalafiora,
cebuli, kilku ząbków czosnku,
ok 100 ml śmietanki 30 proc.,
ok 0,5 l bulionu
przypraw: soli i pieprzu
Na rozgrzane w garnku masło wrzucamy poszatkowane kawałki kalafiora, cebuli i czosnku. Smażymy do zarumienienia, a następnie dusimy pod przykryciem przez ok 5 minut. Zalewamy bulionem trochę ponad wysokość składników, doprawiamy i gotujemy do miękkości. Składniki blendujemy, dodajemy zahartowaną śmietanę (czyli wymieszaną z odrobiną naszego gorącego kremu). Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy więcej bulionu. Do kremu idealne będą grzanki przygotowane z kilkudniowego pieczywa.
- Święto botaniki w Ogrodzie Botanicznym. Zobacz zdjęcia
- Dzień otwarty w schronisku dla bezdomnych zwierząt. Tu możesz adoptować przyjaciela!
- „Meeting of styles”. Trwa festiwal graffiti! [ZDJĘCIA]
- Trwają Międzynarodowe Zawody Balonowe w Nałęczowie. Zobacz zdjęcia z nocnego pokazu!
- Firma mówi: nie zrywajcie konopi teraz, zaczekajcie, aż zakwitną. I zaprasza na żniwa
- Pielgrzymi po raz 44. wyruszyli z Lublina na Jasną Górę [ZDJĘCIA]
Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?