12 potraw wigilijnych. PRZEPISY na tradycyjne dania na...

    12 potraw wigilijnych. PRZEPISY na tradycyjne dania na Wigilię WSZYSTKIE PRZEPISY I SPOSOBY PODANIA

    SK

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    12 potraw wigilijnych. KLIKAJ W ZDJĘCIA, ABY ZOBACZYĆ PRZEPISY. Kolacja wigilijna: ona musi się udać!Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:
    1/14

    Przejdź do
    galerii zdjęć

    ©Grzegorz Dembinski

    12 potraw wigilijnych. PRZEPISY na tradycyjne dania na Wigilię. LISTA, PRZEPISY I SPOSOBY PODANIA: Wigilia to jedno z nielicznych świąt w roku, kiedy większość ludzi stawia na stołach podobne potrawy. Zgodnie z tradycją powinno ich być 12 (symbolizują 12 apostołów) i koniecznie muszą być postne. Oczywiście wiele zależy od naszych upodobań i regionu w którym mieszkamy. Jednak produkty, z których powinny być przygotowane to przede wszystkim kasze, mąki, kiszona kapusta, groch, ryby, mak miód oraz suszone owoce i warzywa. ZOBACZCIE LISTĘ I PRZEPISY ZAPROPONOWANYCH PRZEZ NAS POTRAW NA WIGILIJNY STÓŁ

    12 POTRAW WIGILIJNYCH. TRADYCYJNE POTRAWY WIGILIJNE, LISTA 12 POTRAW, PRZEPISY



    12 tradycyjnych potraw wigilijnych. BARSZCZ Z USZKAMI - Badania wskazują, że barszcz z uszkami gości w 82 proc. domów. Jak go zrobić?



    Potrzebujesz:
    • 25 dag buraków
    • pół pęczka włoszczyzny
    • 1 i 1/2 cebuli
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 liść laurowy
    • 5 ziaren czarnego pieprzu
    • sól
    • 1 łyżka koncentratu buraczanego
    • 1/2 szklanki mąki
    • 2 dag ugotowanych suszonych grzybów
    • 1/4 pęczka posiekanej natki
    • 1 jajko
    • 1 łyżka oleju
    • majeranek suszony


    Sposób przygotowania:
    Włoszczyznę obrać,pokroić na kawałki. Przełożyć do rondla , zalać 3/4 litra wody.Dodać listek,pieprz obraną 1 cebulę.Gotować wywar,dodać obrane i starte na grubej tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek.Gotować 30 minut.Przecedzić,doprawić solą,pieprzem i koncentratem.

    Z mąki, soli i letniej wody zagnieść ciasto.1/2 cebuli posiekać i zeszklić na oleju.Wymieszać z pokrojonymi grzybami,natką i jakiem przyprawić. Ciasto rozwałkować wyciąć kółeczka, na każdym ułożyć porcję farszu.Uformować uszka i ugotować je w posolonej wodzie. Gotowe przełożyć porcjami na talerze zalać barszczem posypać majerankiem.

    Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

    ZOBACZ TEŻ:
    Prezent na Mikołaja 2018: Co wybrać dla chłopaka, a co dla dziewczyny?

    Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:
    Zobacz galerię


    12 tradycyjnych potraw wigilijnych. ZUPA GRZYBOWA - pojawia się na co czwartym polskim stole.



    Potrzebujesz:
    • 30-35 dag grzybów (borowików lub prawdziwków)
    • 2 średnie cebule
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera
    • kawałek pora
    • kostka rosołowa grzybowa
    • 2-3 łyżki masła
    • kilka kulek ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • sól
    • pieprz
    • natka pietruszki
    • kilka łyżek śmietany 12-proc. do zup i sosów
    • opcjonalnie: 3 średnie ziemniaki lub makaron łazanki


    Sposób przygotowania:
    Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera i pora. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową. Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy go gotowego wywaru i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez min. 30-40 minut, do miękkości.

    Cebule obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Uwaga! Cebuli nie smażymy. Trzeba ją zeszklić na maśle, aby zupa grzybowa miała wyborny smak!

    Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do zupy.

    Zobacz galerię

    WIĘCEJ PRZEPISÓW NA ŚWIĘTA NA KOLEJNEJ PODSTRONIE
    1 3 4 5 »

    Czytaj treści premium w Kurierze Lubelskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (32)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    kompot

    kasia (gość)

    Zgłoś naruszenie treści

    tylko nie wędzone śliwki zepsujesz wszystko

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    grzybowy

    snowa (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 3 / 4

    Próbowaliście koncentrat grzybowej krakus? Kupiłam po raz pierwszy , ugotowałam na nim zupę i wyszła na prawdę smaczna a jaka pachnąca. Mysle, że też dodam do sosu grzybowego.

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    inność

    Mania (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 2 / 3

    To nie moje klimaty. Dla mnie karlik to tylko na parze, pierogi ,uszka również. Moja wigilia już od dawna jest trochę inna. Co można gotuję na parze. Nie cierpimy na przejedzenie.

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    pitolenie

    pestka (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1 / 4

    Połowa z tych potraf w ogóle nie jest tradycyjnie wigilijna - nie wiem kto wymyślił ten zestaw. Potrawy wigilijne są po pierwsze postne, a po drugie składają się z tradycyjnych rodzimych produktów.


    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    "potraf"

    pestka (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 3 / 1

    słowo "potraf" napisane celowo

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    odp

    Ewa (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 5 / 1

    Ja najbardziej mam smak na bigos. Kupiłam multicooker w philipiaku i zrobiłam te kilka dni wcześniej. Najlepsze jest to, że nie muszę mieszać, nie martwię ie, że coś się przypali. wyszedł po prostu...rozwiń całość

    Ja najbardziej mam smak na bigos. Kupiłam multicooker w philipiaku i zrobiłam te kilka dni wcześniej. Najlepsze jest to, że nie muszę mieszać, nie martwię ie, że coś się przypali. wyszedł po prostu idealny. zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    święta

    polianna (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1 / 3

    U ans króluje ryba, śledzie, pierogi, łamańce z makiem, zupka grzybowa z łazankami, w tym roku na koncentracie grzybowym z krakusa, wypróbowałam i zupa jest smaczniejsza i pachnie cudnie...rozwiń całość

    U ans króluje ryba, śledzie, pierogi, łamańce z makiem, zupka grzybowa z łazankami, w tym roku na koncentracie grzybowym z krakusa, wypróbowałam i zupa jest smaczniejsza i pachnie cudnie grzybkami. DO tego kompot z suszu.zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    http://www.przepis-kulinarny.pl/potrawy-wigilijne-5-5.html

    Wigilioonn (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 2 / 2

    Zobacz 12 potraw wigilijnych
    http://www.przepis-kulinarny.pl/potrawy-wigilijne-5-5.html

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Dejcie tym gorolom flaps z grubby

    ; (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 2 / 1

    Cołko micha tak coby sie udłowili.
    hehe

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    potrawy wigilijne na Śląsku?

    ślązok (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 3 / 5

    proponuja cobyście przestali robić z siebie pajaców.Tam u was to chyba żodyn nie jest ślązokiem.Kompletne nieporozumienie.


    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    ślązok

    Lyjok łod Trautle (gość)

    Zgłoś naruszenie treści

    ślonzok, a niy ślązok, ciulu

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Czulent tylko czulent

    Abraham (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 2 / 4

    Czulent to pokarm rządowy i jest bardzo zdrowy. Jedzą go matki jedzą też dziadki. Pokarm to sędziów, policjantów i prokuratorów oraz dziennikarzy. A wam się to nie zdarzy

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    O tym się mówi

    Nowa iluminacja w Lublinie. Jest lepiej niż rok temu? (SONDA)

    Nowa iluminacja w Lublinie. Jest lepiej niż rok temu? (SONDA)

    Pół roku za pół ceny! Świąteczna promocja prenumeraty cyfrowej Kuriera Lubelskiego

    Pół roku za pół ceny! Świąteczna promocja prenumeraty cyfrowej Kuriera Lubelskiego

    Kolejny, śmiertelny wypadek na ul. Nadbystrzyckiej

    Kolejny, śmiertelny wypadek na ul. Nadbystrzyckiej