Na festiwal do Lublina zjechała elita kucharzy z całego kraju m.in. Karol Okrasa, Robert Sowa, Wojciech Amaro oraz Robert Trzópek. Każdy z nich cierpliwie, przez kilka godzin słuchał porad mistrza i skwapliwie notował rady. Festiwal był wydarzeniem w świecie kuchni.
- Do tej pory nie było tak prestiżowego spotkania kucharzy - zaznaczył w trakcie przygotowanego bankietu Robert Sowa. Te słowa spotkały się z wielkim aplauzem i oklaskami zgromadzonych gości. W trakcie, gdy Bruno Goussault zdradzał tajniki gotowania techniką sous vide, każdy z kucharzy miał na uszach słuchawki i dzięki tłumaczeniu symultanicznemu, wszyscy wiedzieli o czym mistrz kuchni opowiada. Oprócz indywidualnych spotkań z kucharzami, mistrz mówił też o procedurach zdobywania gwiazdek Michelina, które otrzymują najlepsze restauracje.
W trakcie festiwalu swoją promocję miały regionalne dania i potrawy. Goście imprezy mogli spróbować m.in. zupy ugotowanej na ekologicznym majeranku, pierożków, lubelskich pierników i miodu. Festiwal był wyjątkową okazją do spotkania z Bruno Goussaultem, który rocznie prowadzi tylko sześć takich seminariów. Na zakończenie imprezy, każdy z kucharzy otrzymał certfikat z własnoręcznym podpisem mistrza.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?