Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych...
fot. JillWellington/Pixabay

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Pomagają zmniejszyć stan zapalny organizmu

Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, czyli kwasu askorbinowego. Jedną z jego ról jest wspieranie organizmu w walce z antyoksydantami, a tym samym zmniejszanie stanu zapalnego i spowalnianie procesu starzenia komórek. Zawierają także duże ilości przeciwutleniaczy polifenolowych, które wpływają pozytywnie na kondycję kości i mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca.

Zobacz również

Kopernik ula i postrach dziewic. Co wiesz o Kluczborku - stolicy reggae? [QUIZ]

NOWE
Kopernik ula i postrach dziewic. Co wiesz o Kluczborku - stolicy reggae? [QUIZ]

Tak odbudowują kolej w Karkonosze. Kiedy pociągiem do Karpacza?

Tak odbudowują kolej w Karkonosze. Kiedy pociągiem do Karpacza?

Polecamy

Nierówna gra Coco Gauff z Magdaleną Fręch. Porażka Polki z trzecią rakietą świata

Nierówna gra Coco Gauff z Magdaleną Fręch. Porażka Polki z trzecią rakietą świata

Kolejny pasjonujący etap w Giro d'Italia. Debiutanckie podium we Włoszech WIDEO

Kolejny pasjonujący etap w Giro d'Italia. Debiutanckie podium we Włoszech WIDEO

KUL uruchamia zbiórkę na rzecz Rio Grande do Sul i żyjącej tam Polonii

KUL uruchamia zbiórkę na rzecz Rio Grande do Sul i żyjącej tam Polonii