Babka wielkanocna. Przepis na pyszną i domową babkę. Zobacz, jak upiec babkę wielkanocną drożdżową i piaskową na Wielkanoc 2020

RED
Złota babka piaskowa z ZawierciaSkładniki: 200 g masła, 150 g cukru, 125 g mąki tortowej, 70 g skrobi, 35 g budyniu waniliowego, 15 g cukru waniliowego, 5 jaj, 2 łyżki wódki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli.Roztopić masło w rondlu, wystudzić. Do białek dodać cukier waniliowy, ubić na sztywno. Potem wmieszać żółtka i dodać dwie łyżki wódki. Następnie mąkę wymieszać ze skrobią, budyniem, solą i proszkiem do pieczenia. Do masy wsypywać trochę mąki i rozmieszać. Do ciasta dodać mąkę i roztopione masło. Przelać ciasto do formy, piec godzinę w 180 st.Najlepsze przepisy na wielkanocne wypieki z naszego regionu. Przeglądaj dalej: pixabay.com
Babka wielkanocna. Przepis na pyszną i domową babkę na Wielkanoc 2020 warto mieć. Na naszych świątecznych stołach zagoszczą same smakołyki: kołocze, drożdżowe baby, szpajzy i murziny. Jak upiec najprostsze i najsmaczniejsze baby wielkanocne? Nasze babcie wiedziały! Przypomnijmy sobie i my przepisy z naszego regionu. Oto najlepsze przepisy na wypieki wielkanocne.

Oto najlepsze przepisy na wypieki wielkanocne

W wielkanocnym jadłospisie mieszkańców powiatu gliwickiego nie może zabraknąć prawdziwego, śląskiego kołocza (przepis poniżej). Jego smak podbija podniebienia nawet... posłów Parlamentu Europejskiego!

Przepisy na Wielkanoc: żurek, sałatka, sernik, babka. Tradyc...

Nie mniejszą estymą niż europejski kołocz w Tworogu, Zbrosławicach i Nowym Chechle cieszy się owocowa szpajza. W świątecznym jadłospisie mieszkańców Bytomia i powiatu tarnogórskiego szpajza króluje od XIX wieku.

Gospodynie domowe polecają ją jako wykwintny deser o smaku cytrynowym, wiśniowym, agrestowym, a nawet czekoladowym. A czym jest ów specjał?

Szpajza to krem z utartych z cukrem żółtek, białek, żelatyny i owoców.

Do listy wielkanocnych łakoci, jedzonych przez mieszkańców Pogórza, a nawet centralnej Polski, należy dopisać tzw. chleb turecki. Ten wypiek to ciasto drożdżowe z miodem, rodzynkami i migdałami. Czasem gospodynie dodają do niego nieco kawy zbożowej i gęstej melasy.

Oto przepisy z naszego regionu na najlepsze wypieki wielkanocne

Zobaczcie przepisy na kolejnych zdjęciach:

Murzin i chleb z myszą

Na Śląsku Cieszyńskim oprócz słodkich, drożdżowych baranków i zajączków piaskowych, domownicy w pierwszy dzień świąt Wielkiej Nocy raczą się tzw. murzinem. Na smaku i oryginalności tego wypieku poznały się nie tylko gospodynie rodem ze Skoczowa, ale też urzędnicy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, którzy uznali, że cieszyński murzin powinien być wciągnięty na Listę Produktów Tradycyjnych województwa śląskiego.

O tym, "czym je murzin", opowiedziała nam Urszula Wierzgoń, gospodyni z Kończyc Małych, którą spotkaliśmy w chorzowskim Skansenie.

CZYTAJCIE TEŻ:
Wielkanocne życzenia SMS 2019 POBIERZ I WYŚLIJ
ŻYCZENIA NA WIELKANOC: Na Facebooka, WhatsAppa i SMS

- Murzin to ciasto drożdżowe, które zaprawia się tłuszczem z wędzonki. Do środka zawija się kawałki kiełbasy, szynki lub boczku. Ciasto trzeba dobrze wypiec, żeby było chrupiące i miało odpowiedni kolor - opowiada pani Urszula.

Jak chce tradycja, murzina powinno się piec w tzw. piekarszczoku - piecu na chleb, rozpalanym drewnem bukowym. Dawniej brytfankę z ciastem kładło się bezpośrednio na rozżarzonym drewnie, przez co - jak przypuszczają etnografowie - murzin zyskał kolor i... swoją nazwę. Określenie wypieku może też pochodzić od ciemnego koloru ciasta, które przed kilkudziesięciu laty było wyrabiane tylko z mąki razowej z otrębami.

Wielkanoc 2019 Ale jaja! NAJLEPSZE MEMY Zajączek i święta Wi...

Podobne specjały znajdziemy na wielkanocnych stołach w okolicach Raciborza. Tu tradycyjny, cieszyński murzin cieszył podniebienia biesiadujących, nosząc nazwę... "chleba z myszą". - Był to rodzaj chleba, w którym gospodynie zapiekały spory kawałek boczku wędzonego, całą kiełbasę lub kawałki szynki. Ten wypiek królował na stołach ziemi śląsko-morawskiej obok jaj, szynek i tradycyjnych, drożdżowych ciast - wyjaśnia Julita Ćwikła, etnograf z Muzeum w Raciborzu.

ZOBACZCIE TEŻ:
W kuchni "Dzień Dobry TVN" restauratorka Beata Kartowicz podzieliła się swoimi przepisami na ulubione świąteczne dania. Na stole pojawiły się takie smakołyki, jak: ucierana babka wielkanocna, mazurek czekoladowy, barszcz biały i jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorem.

TYDZIEŃ Magazyn reporterów Dziennika Zachodniego

Wideo

Materiał oryginalny: Babka wielkanocna. Przepis na pyszną i domową babkę. Zobacz, jak upiec babkę wielkanocną drożdżową i piaskową na Wielkanoc 2020 - Dziennik Zachodni

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

R
Rossmann

ROSSMANN ZAKUPY ZA DARMO! Wypełnij ankietę i odbierz bon na zakupy w Rossmannie!

http://bit.ly/RossmannAnkieta200

W
Weronika Chilmon

Skąd tu moje zdjęcie?

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3