Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Biały chłodnik na upalne dni. Przepis na orzeźwiającą zupę na lato

Gabriela Bogaczyk
Gabriela Bogaczyk
Pixabay
Jak zrobić biały chłodnik? Przepis na biały chłodnik podała nam pani Lucyna Milart z Koła Gospodyń Wiejskich w Różance pod Włodawą.

Chłodnik to nic innego jak zupa podawana na zimno. Nadaje się idealnie na lato. Jak przygotować pyszny chłodnik? Radzi pani Lucyna Milart z Koła Gospodyń Wiejskich w Różance pod Włodawą.

Składniki:

2 cebule
4-5 ogórków zielonych
500 ml śmietany (18%)
2 litry przegotowanej wody lub serwatki
1 pęczek koperku
pieprz
1 łyżka octu

Jak zrobić biały chłodnik. Sposób przyrządzenia:

Cebule pokroić w kostkę, sparzyć, posolić i oddusić czyli pozbyć się nadmiaru wody. Następnie ogórki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z 18 proc. śmietaną i 2 litrami wody przegotowanej lub serwatki w takiej samej ilości. Potem dodajemy pieprz mielony do smaku i co najmniej jedną łyżkę octu. Jeżeli ktoś woli bardziej ostrą zupę - może dodać więcej octu. Świeży koperek pokroić i dodać do zupy. Na koniec wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski