Chłodnik to nic innego jak zupa podawana na zimno. Nadaje się idealnie na lato. Jak przygotować pyszny chłodnik? Radzi pani Lucyna Milart z Koła Gospodyń Wiejskich w Różance pod Włodawą.
Składniki:
2 cebule
4-5 ogórków zielonych
500 ml śmietany (18%)
2 litry przegotowanej wody lub serwatki
1 pęczek koperku
pieprz
1 łyżka octu
Jak zrobić biały chłodnik. Sposób przyrządzenia:
Cebule pokroić w kostkę, sparzyć, posolić i oddusić czyli pozbyć się nadmiaru wody. Następnie ogórki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z 18 proc. śmietaną i 2 litrami wody przegotowanej lub serwatki w takiej samej ilości. Potem dodajemy pieprz mielony do smaku i co najmniej jedną łyżkę octu. Jeżeli ktoś woli bardziej ostrą zupę - może dodać więcej octu. Świeży koperek pokroić i dodać do zupy. Na koniec wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?