Najchętniej kupujemy teraz ogórki. Nieźle sprzedaje się też fasolka szparagowa, bób, pomidory i kalafior.
Warzywa Targ przy Al. Tysiąclecia (cena za kg) Targ przy ul. Ruskiej (cena za kg)
ogórek gruntowy 2,90 zł 2,90 zł
pomidor 1,90-2,90 zł 2,90-4,90 zł
fasolka szparagowa 4,90 zł 4,00 zł
kalafior 3,90 zł 3,90 zł
bób 4,00 zł 4,00 zł
papryka 13,00 zł 8,00-13,00 zł
Przepisy gospodyń domowych na dania z warzyw sezonowych:
Przepis na leczo:
2 duże papryki
500 g mielonego mięsa wieprzowego lub 500 g mięsa drobiowego
2 duże cukinie
1 pomidor lub łyżka koncentratu pomidorowego
oregano, majeranek do smaku
pół cebuli
puszka kukurydzy
6 pieczarek
4 łyżki oleju do smażenia
Kroimy warzywa w kostkę, podsmażamy na patelni i dusimy przez około 15 minut. Na oddzielnej patelni smażymy mięso i dodajemy do duszących się warzyw. Dodajemy przyprawy i kukurydzę, smażymy jeszcze 5 minut i gotowe.
Przepis na ogórki małosolne:
1 kg ogórków gruntowych
20 dag chrzanu
20 dag kopru
ziele angielskie, gorczyca, czosnek
sól
Na litr wody dajemy dwie łyżki soli. Wkładamy do słoika ziele angielskie, chrzan, koper, gorczycę i czosnek. Układamy ogórki ciasno w słoikach. Na koniec na górę dodajemy liście wiśni dla smaku. Zalewamy całość wrzątkiem. Następnego dnia ogórki powinny być gotowe do jedzenia.
Przepis na cukinię małosolną:
2 kg cukinii
20 dag chrzanu
20 dag kopru
gorczyca i czosnek
sól
Na litr wody dajemy dwie łyżki soli. Wkładamy na dno słoika chrzan, koper, gorczycę i czosnek. Cukinii nie obieramy ze skórki. Układamy pokrojone w plasterki lub w kostkę cukinie ciasno w słoikach. Ponownie układamy na górze chrzan, koper, gorczycę i czosnek. Zalewamy wrzątkiem. Za 1-2 dni cukinie będą gotowe.
Sałatka z ogórków:
1 kg ogórków gruntowych
1 kg cebuli
marchewka
5 łyżek cukru
1 szklanka octy na 4 szklanki wody
sól, ziele angielskie, gorczyca, liście laurowe do smaku
Warzywa myjemy. Kroimy ogórki w plastry, dodajemy cebulę i marchewkę. Łączymy wszystkie składniki i mieszamy aż się połączą. Na wierzch wkładamy gorczycę, ziele angielskie i listki laurowe. W kwarcie przygotowujemy zalewę z octu i 5 łyżek cukru. Doprowadzamy do wrzenia. Przekładamy powstałą sałatkę do słoików i odstawiamy na 5 minut do góry dnem. Pasteryzujemy ok. 10-15 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?