W skrócie:
Znudziła ci się tradycyjna sałata ze śmietaną? Wypróbuj przepis na pyszną sałatę masłową z ogórkami i koperkiem. Robię do niej wyrazisty, lekki sos bez śmietany. Oliwę łączę z octem i sokiem z cytryny. Dzięki temu sałata jest delikatna, lekka i bardzo aromatyczna. Warto dodać do niej także świeżo posiekany koperek, który podkręca smak sałaty. To prosta przystawka, którą można podać do obiadu. Doskonale smakuje np. z tradycyjnym gulaszem cielęcym. Sprawdzi się także jako surówka do kotletów schabowych i mielonych oraz do piersi z kurczaka. Jest bardzo łatwa do zrobienia, chrupiąca i aromatyczna.
Sałata masłowa z ogórkiem i koperkiem – przepis na prostą surówkę do obiadu
Czas przygotowania: 10 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
pół główki sałaty masłowej,
2-3 ogórki gruntowe,
pęczek koperku,
łyżka soku z cytryny,
łyżeczka octu jabłkowego,
łyżka oliwy,
łyżeczka cukru,
szczypta soli i pieprzu.
Jak zrobić prostą surówkę z ogórków i sałaty masłowej?
Sałatę umyłam, osuszyłam i porwałam na kawałki, które umieściłam w salaterce.
Ogórki obrałam i starłam na grubych oczkach tarki. Dodałam do sałaty.
Koperek posiekałam i dodałam do sałaty.
Polałam sałatę oliwą, octem i sokiem z cytryny.
Dodałam cukier, sól, pieprz i wymieszałam całość.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!