Tarta z malinami
Składniki:
Ciasto:
1kg malin
150g mąki krupczatki
80g masła
1 jajko
szczypta soli
3 łyżki cukru
200g mleka skondensowanego
200g serka mascarpone
2 duże jajka
Mąkę, masło (zimne), jajka, sól i cukier łączymy i wyrabiamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki, aby się schłodziło. Formę na tartę (ok. 24 cm) smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Gdy piekarnik się rozgrzewa, wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy na formę. Obciążamy fasolą, by ciasto nie wyrosło. Pieczemy ok. 15 minut z obciążeniem i następne 10 minut bez, by ciasto się zarumieniło. Do miski wlewamy mleko, dodajemy serek i jajka, miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy kolejne 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyciągnięciu ozdabiamy malinami.
Sok z malin
Składniki:
1,5 kg malin (ilość dowolna, wg uznania)
cukier
woda
Maliny przebieramy i myjemy. Zagotowujemy minimalną ilość wody tak, by przykryć owoce w garnku. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 40min. Cedzimy przez drobne sitko. Dodajemy cukier i ponownie gotujemy. Gorący sok nalewamy do przygotowanych butelek/słoików. Zakręcamy i zostawiamy do wystygnięcia. Nie gotujemy i nie pasteryzujemy.
Ciasto drożdżowe z malinami
Składniki:
500g mąki, plus 100g do posypania
50g drożdży
1 jajko
6 łyżek cukru
szczypta soli
230ml mleka
2-3 łyżki wody
3 łyżki roztopionego masła
360g świeżych malin
Kruszonka:
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki masła lub margaryny(rozpuszczonej)
Lukier:
90g cukru pudru
woda
Drożdże z 3 łyżkami cukru ucieramy w misce. Dodajemy ciepłe mleko, 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut aż wyrośnie. Do wyrośniętych drożdży wsypujemy mąkę i lekko roztrzepane jajko, masło, sól. Potem wodę, resztę cukru i mieszamy. Zagniatamy. Powstałe ciasto wkładamy z powrotem do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość (na ok. 1-2 h). Kiedy wyrośnie, zagniatamy ponownie. Rozwałkowujemy i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy maliny. Przygotowujemy kruszonkę. Łączymy mąkę z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczone masło i rozcieramy. Posypujemy wierzch ciasta i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. godziny.
Robimy lukier i polewamy nim ciasto.
Sorbet z malin
Składniki:
ok. 400g malin
60-80g cukru
80ml wody
sok z cytryny(do smaku)
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy. Przekładamy do pojemnika i mrozimy przez ok. 2-3 godziny. Po upływie tego czasu miksujemy znowu i ponownie mrozimy przez kolejne 2 godziny. Po wyjęciu miksujemy i nakładamy do pucharków.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?