Co zamiast mąki pszennej? Warto znać te zamienniki! Zobacz, co zrobić, gdy pod ręką nie ma mąki

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Łatwo rozpoznać mąkę gryczaną po kolorze, w smaku jest prawie identyczna jak kasza gryczana. Ma dużo minerałów, nie posiada też glutenu w składzie. Nie posłuży do deserów, ale świetnie nada się do placków, chleba lub sosów. Co ciekawe, czasem kasza może być też substytutem mąki, szczególnie w omlecie lub placku.
Łatwo rozpoznać mąkę gryczaną po kolorze, w smaku jest prawie identyczna jak kasza gryczana. Ma dużo minerałów, nie posiada też glutenu w składzie. Nie posłuży do deserów, ale świetnie nada się do placków, chleba lub sosów. Co ciekawe, czasem kasza może być też substytutem mąki, szczególnie w omlecie lub placku. GettyImages/MonaMakela
Udostępnij:
Wydawałoby się, że mąka pszenna to składnik, bez którego żadna gospodyni nie poradzi sobie w kuchni. To właśnie ten rodzaj najczęściej znajdujemy w szafkach i na nim bazują polskie przepisy. Okazuje się, że klasyk ma swoje zamienniki, a placki lub naleśniki wyjdą równie smaczne. Zobacz, co zrobić, gdy skończy się mąka pszenna i czego z powodzeniem można użyć zamiast mąki?

Czy mąka pszenna jest zdrowa?

Mąka pszenna, jak sama nazwa wskazuje, produkowana jest z pszenicy. Kryje się w niej bogactwo witamin B, minerałów, kwasu foliowego, ale niestety jest też bogata w szkodliwy gluten i skrobię. Biała mąka nie sprawdzi się u osób na diecie lub nietolerujących wspomnianych składników. Większość Polaków z chęcią jednak sięga po wyroby na bazie tego rodzaju mąki.

Do czego używa się mąki pszennej? Te składniki ją zastąpią

Pizza, świeży chrupiący chlebek, makaron, pierogi, ciasto, omlet – kto z nas nie lubi tych potraw? Niektóre z kuchni polskiej, niektóre z włoskiej. Wszystkie smaczne i na bazie mąki pszennej. To, do czego konkretnie ona się nada, określa jej typ. Dana liczba odpowiada za ilość substancji mineralnych, zwanych też "popiołem".

Tak więc typ 450 to tortowa, którą daje się do naleśników lub babeczek, typ 500 określa wrocławską, poznańską lub krupczatkę i sprawdzi się przy ciastach, sosach, kluskach, zaś wyższe typy są dobre do chlebów lub bułek.

Czasem w trakcie gotowania lub pieczenia okazuje się, że brakuje sypkiej bazy w postaci mąki. Co wtedy zrobić? Warto mieć pod ręką inne produkty, które zastąpią pszenny składnik. Mówi się też, że wszystkim znana biała mąka zapycha organizm i powoduje problemy trawienne, tym bardziej warto ją równoważyć z innymi rodzajami.

Zobacz, czym zastąpić mąkę pszenną. Te zamienniki warto mieć pod ręką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Bosch

Bosch GBS 75 AE Professional 0601274708

1 416,04 zł368,99 zł-74%
miejsce #2

Verto

Verto Otwornica z nasypem wolframowym 53mm 60H906

35,03 zł17,12 zł-51%
miejsce #3

Proma

Proma SM-350D 25951936

13 200,00 zł6 600,00 zł-50%
miejsce #4

Graphite

Graphite 59G680

719,55 zł399,00 zł-45%
miejsce #6

Einhell

Einhell TH-RH 900/1 4258237

399,00 zł294,99 zł-26%
Materiały promocyjne partnera

Iran coraz dalej od Zachodu i coraz bliżej Rosji

Materiał oryginalny: Co zamiast mąki pszennej? Warto znać te zamienniki! Zobacz, co zrobić, gdy pod ręką nie ma mąki - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie