Jak odświeżyć czerstwe pączki?
Najprostszym sposobem na przedłużenie świeżości pączków jest ich zamrożenie. Kilka sztuk może być zachowanych na czarną godzinę i podanych na rodzinny podwieczorek. Jak odświeżyć pączki w piekarniku? Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika (około 170°C) na 6 minut i tyle wystarczy, by cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.
Jednak na odmrażaniu nie kończy się kulinarny repertuar sposobów na przedłużenie życia pączka. Przypominamy najciekawsze z nich.
Kliknij w przycisk, aby poznać sposoby na odświeżenie pączków:
Deser z zapiekanych pączków
Pierwszy pomysł na stare pączki to pudding chlebowy, czyli deser z dodatkiem rodzynek, bakalii i ekstraktu waniliowego.
Czerstwe, pokrojone na kawałki pączki zalewa się wcześniej wymienionymi składnikami w naczyniu żaroodpornym i zalewa płynem mleczno-jajecznym. Całość wstawia się do piekarnika i piecze w 180°C. Można podawać na śniadanie lub w ramach słodkiej przekąski.
Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

EH Excellent Houseware
Eh Excellent Houseware 7-elementowy zestaw do sushi

Affek Design
Cookini Basic Kitchen Ociekacz Suszarka Do Naczy33X44X 10Cm

Klausberg
Klausberg Chlebak Stalowy Pokrywą Diamond Kb-7454 (Kb7454)

Joseph Joseph
Joseph Joseph Jj Zestaw 4Desek Do Krojenia Rosegold Foliosteel (60172)

Verk Group
Verk Group Suszarka Do Naczyń Dwupoziomowa Stojąca Ociekacz (15577)
Zupa mleczna
W dzieciństwie najprostszym posiłkiem podawanym na śniadanie była zupa mleczna. Gdy zostaje nadmiar ciasta drożdżowego, można namoczyć go w zupie mlecznej. Najczęściej takie potrawy podawane były po Wielkanocy, kiedy trzeba było wykorzystać babki drożdżowe. Ten rodzaj zupy mlecznej świetnie smakuje po przyprawieniu szczyptą cynamonu.
Gotuj smacznie i zdrowo!

Brunbeste
Brunbeste Forma Silikonowa Do Pieczenia Chleba Keksu (1531)
Pączki à la tosty francuskie
Dla miłośników kuchni francuskiej nie lada gratką będzie zrobienie tostów francuskich. Najczęściej przyrządza się je z chałki lub brioszki. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać każde słodkie pieczywo, w tym pączki, które chcemy uratować przed zmarnowaniem. Najlepsze będą do tego pączki bez nadzienia. Z pączków z kremem lub konfiturą najlepiej zdjąć warstwę dodatków i zostawić je na później. Samo ciasto drożdżowe należy zanurzyć w mieszaninie mleka, jajka, szczypty gałki muszkatołowej. Namoczone połówki pączka należy usmażyć na rozgrzanej patelni na klarowanym maśle.
Zatem jeżeli przestrzegacie zasady zero waste lub po prostu nie lubicie marnować jedzenia, to warto wypróbować którąś z prostych metod przywracania świeżości drożdżowym smakołykom.
Może czas na nowy mikser?

Ariete
Ariete 1588/07 Classica
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Kenwood
Kenwood Titanium Chef Patissier XL KWL90.124SI
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Kenwood
Kenwood Chef KVC3173S
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Kenwood
Kenwood Titanium Chef Baker XL KVL85.594SI
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Caso Germany
Caso Germany CR4
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Ariete
Ariete Vintage 1588 (zielony)
Cięcie w kostkę:nie;Funkcje:ubijanie piany, zagnia…
Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię ze sposobami na czerstwe pączki
Co zrobić z czerstwymi pączkami? Jak przedłużyć świeżość i ż...
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Największa od dziesięcioleci susza we Francji