reklama

Cudzoziemcy poznają nasz region „od kuchni”. Warsztaty z gotowania po lubelsku

Gabriela Bogaczyk
Gabriela Bogaczyk
Zaktualizowano 
Zagraniczni studenci uczą się gotować potrawy typowe dla Lubelszczyzny, żeby potem promować je w swoich krajach. O projekcie „Smaki Lubelszczyzny bez granic” opowiada Mariola Tarnowska z Fundacji Regionalia Lubelszczyzny.

Na czym polega ta akcja?
Można to nazwać taką wyprawą kulinarno-krajoznawczą dla cudzoziemskich studentów. Pierwsza edycja odbyła się w maju, a druga czeka nas już 26 października. Najpierw studenci wspólnie ugotują potrawy typowe dla Lubelszczyzny w Studiu Kulinarnym „Kuchnia Brudzia”, a następnie zwiedzą pałac w Kozłówce.

O jakich potrawach na przykład mowa?
Grupa studentów pochodzących m.in. z Brazylii, Emiratów Arabskich, Ukrainy, Irlandii, Tajwanu przygotuje np. pierogi z kaszą i serem, bigos z kapusty kiszonej, kapustę z grochem czy żurek na wędzonce z jajkiem. Po pierwszej edycji projektu widzimy, że te zajęcia bardzo się spodobały uczestnikom. Dzięki temu możemy promować nasze dziedzictwo kulinarne. A oni będą ambasadorami naszych lubelskich smaków. Po powrocie do swoich krajów będa mogli wykonywać te potrawy w swoich ojczyznach na podstawie otrzymanych w czasie warsztatów przepisów.

Skąd pomysł na taką akcję?
W czasie kulinarnego spotkania z przyjaciółką uczącą języka polskiego cudzoziemców (w Studium Praktycznej Nauki Języków Obcych UP w Lublinie) narodził się pomysł popularyzacji aspektu kulinarnego i krajoznawczego naszego regionu wśród zagranicznych studentów uczących się na Uniwersytecie Przyrodniczym. Tak naprawdę cudzoziemcy uczący się na lubelskich uczelniach nie mają możliwości zapoznania się z potrawami typowymi dla naszego regionu i nasza fundacja pragnie stworzyć im taką okazję. W najbliższym wydarzeniu wezmą udział również studenci UMCS czy Politechniki Lubelskiej.

Czy są plany na kolejne takie wydarzenia?
Tak, planujemy zorganizować je w okresie przedświątecznym. Tematem głównym będą oczywiście potrawy świąteczne. Chcemy też, aby studenci zagraniczni spróbowali przygotować dekoracje ze słomy. Aby się zapisać, trzeba zajrzeć na facebookową stronę Fundacji Regionalia Lubelszczyzny.

TELEMAGAZYN: Blondynkom jest łatwiej w showbiznesie?

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3