Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czy już pora wyrywać cebulę z ziemi? Podpowiadamy, jak ją suszyć, by dobrze przechowała się przez najbliższy rok

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Jak mają się Twoje grządki warzywne? Cebula jest gotowa do zbioru?
Jak mają się Twoje grządki warzywne? Cebula jest gotowa do zbioru? unsplash/Markus Spiske
Jak rozpoznać, że cebula jest gotowa do zbioru i jak ten zbiór powinien wyglądać? To często zadawane pytania przez początkujących działkowców i ogrodników. Cebula jest jednym z najpowszechniej uprawianych warzyw w Polsce. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, a nawet próbujemy leczyć nią jesienne dolegliwości. Jeśli zbiór przebiegnie w odpowiednim terminie i prawidłowo, cebulą z własnej grządki będzie można zajadać się przez kolejny rok.

Spis treści

Rolnicze uprawy cebuli zajmują w 2023 roku ok. 21,5 tys. hektarów, wynika z danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Nie uwzględnia się tu przydomowych ogródków i działkowych grządek, na których uprawiamy cebulę na własne potrzeby. Okres wegetacyjny dla tego warzywa powoli będzie się kończył, czego potwierdzenie znajdziemy w postaci załamującego się szczypioru.

Kiedy zbierać cebulę i jak rozpoznać, że już dojrzała?

Zdaniem ekspertów najlepszy moment zbioru cebuli to ten, kiedy 70-80 proc. roślin na plantacji ma załamany szczypior i jednocześnie 3-4 liście na każdej roślinie są jeszcze zielone. Optymalny termin zbioru cebuli przeznaczonej do przechowywania co roku będzie nieco inny, ze względu na przebieg warunków atmosferycznych. Zazwyczaj ten moment przypada na sierpień i początek września, gdy mowa o cebuli z siewu lub późno sadzonej.

Ze zbiorem nie powinniśmy czekać zbyt długo, na przykład do zupełnego zaschnięcia szczypioru i ponownego ukorzenienia się cebuli. Powoduje przerwanie okresu spoczynku, skrócenie okresu przechowania oraz wcześniejsze wyrastanie szczypioru.

Cebulę zbieraj w dwóch etapach. Jak długo podsuszać?

W Polsce powszechnie stosujemy 2-etapowy zbiór cebuli. Poza dojrzałością samego warzywa istotne są również warunki atmosferyczne. Najkorzystniejsza jest pogodna i bezdeszczowa aura z łagodnym wiatrem.

  • Pierwsza faza – wykopanie cebuli i pozostawienie jej na świeżym powietrzu dla wstępnego podsuszenia przez 7-10 dni.
  • Druga faza – zbiór cebuli do skrzynek lub przewiezienie do przechowalni, piwnicy.

Po przesuszeniu cebuli pod gołym niebem delikatnie oczyszczamy cebulę z zaschniętej ziemi i przekładamy do przewiewnych skrzynek.

Jeśli cebulę po wyrwaniu zostawimy na ziemi dłużej, możemy doprowadzić do pogorszenia jakości suchej łuski (nierównomierne wybarwienie, ciemne plamy spowodowane rozwojem chorób pasożytniczych, spękanie łuski), zazielenienie łuski mięsistej, wtórnego wytwarzania korzeni oraz silnego porażenia przez szarą pleśń w czasie dalszego jej przechowywania.

Przechowywanie cebuli

Optymalna temperatura przechowywania cebuli to 0 stopni Celsjusza, wilgotność względna powietrza w granicach 65-75 proc. Cebula może być również przechowywana w stanie zamrożonym w stałej temperaturze -2° do -3°C. Długość okresu przechowania wynosi 8-12 miesięcy.

Cebula przeznaczona do przechowywania powinna mieć liście i zewnętrzne łuski zupełnie suche. Wybierając cebule do przechowywania, odrzucamy te z widocznymi uszkodzeniami oraz z grubą szyjką.

Podobnie wygląda zbiór w przypadku czosnku

Bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań kuchni polskiej obok cebuli, jest oczywiście czosnek. Moment gotowości do zbioru również wskazuje załamany szczypior, około 50 proc. całej uprawy. Tu jednak ważne zastrzeżenie. W przypadku czosnku wytwarzającego kwiatostany szczypior się nie załamuje. Zasychające liście wskażą, że jest gotowy do zbioru. Tak jak cebulę, czosnek także dosuszamy kilka dni na powietrzu przy słonecznej pogodzie. Potem trzeba obciąć korzenie na długość 1 cm a szczypior na 2-4 cm. Czosnek zawieszamy w suchym pomieszczeniu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Czy już pora wyrywać cebulę z ziemi? Podpowiadamy, jak ją suszyć, by dobrze przechowała się przez najbliższy rok - Strefa Agro

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski