Uprawę rzeżuchy warto zacząć już dziś, a widokiem zielonych pędów będziemy się cieszyć za kilka dni. Pojemnikiem na rzeżuchę może być właściwie wszystko, w czasie Wielkanocy efektownie będzie wyglądać na przykład w wydmuszce z jajka. Skorupkę wystarczy wyłożyć watą albo ligniną, zwilżyć wodą i wysypać nasiona. W kolejnych dniach rzeżuchę trzeba regularnie podlewać, a przechowywać w ciepłym i nasłonecznionym miejscu.
Rzeżucha nadaje się do dekoracji potraw, ale też do ich przyprawiania. Zawiera komplet cennych witamin i składników odżywczych, dlatego jej regularne spożywanie zalecane jest przy anemii, zaburzeniach krążenia czy dolegliwościach reumatycznych. W Wielkanoc będzie świetnym dodatkiem do żurku i sałatek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?