Dodatek Kuriera Lubelskiego: Rzeżucha na świątecznym stole

Barbara Wójtowicz
Rzeżucha na świątecznym stole
Rzeżucha na świątecznym stole Archiwum
Do sobotniego Kuriera Lubelskiego dołączamy nasiona rzeżuchy, rośliny symbolizującej wiosenne święta. Ma nie tylko walory estetyczne, stanowiąc doskonałą ozdobę wielkanocnego stołu, ale jest też wyśmienitym dodatkiem do potraw.

Uprawę rzeżuchy warto zacząć już dziś, a widokiem zielonych pędów będziemy się cieszyć za kilka dni. Pojemnikiem na rzeżuchę może być właściwie wszystko, w czasie Wielkanocy efektownie będzie wyglądać na przykład w wydmuszce z jajka. Skorupkę wystarczy wyłożyć watą albo ligniną, zwilżyć wodą i wysypać nasiona. W kolejnych dniach rzeżuchę trzeba regularnie podlewać, a przechowywać w ciepłym i nasłonecznionym miejscu.

Rzeżucha nadaje się do dekoracji potraw, ale też do ich przyprawiania. Zawiera komplet cennych witamin i składników odżywczych, dlatego jej regularne spożywanie zalecane jest przy anemii, zaburzeniach krążenia czy dolegliwościach reumatycznych. W Wielkanoc będzie świetnym dodatkiem do żurku i sałatek.

Możesz wiedzieć więcej! Kliknij i zarejestruj się: www.kurierlubelski.pl/piano

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

g
gen Italia

ee to lipa

m
max

Szczawiu musi urosnąć, a mirabelki jeszcze dojrzeć i spaść, żeby je można zbierać i jeść. Na przednówku zawsze było ciężko...

s
samosiejka

A kiedy będzie dodatek w postaci szczawiu i mirabelek, bo niektórym naprawdę zaczyna zaglądać głód w oczy.

Dodaj ogłoszenie