Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dodatek Kuriera Lubelskiego: Rzeżucha na świątecznym stole

Barbara Wójtowicz
Rzeżucha na świątecznym stole
Rzeżucha na świątecznym stole Archiwum
Do sobotniego Kuriera Lubelskiego dołączamy nasiona rzeżuchy, rośliny symbolizującej wiosenne święta. Ma nie tylko walory estetyczne, stanowiąc doskonałą ozdobę wielkanocnego stołu, ale jest też wyśmienitym dodatkiem do potraw.

Uprawę rzeżuchy warto zacząć już dziś, a widokiem zielonych pędów będziemy się cieszyć za kilka dni. Pojemnikiem na rzeżuchę może być właściwie wszystko, w czasie Wielkanocy efektownie będzie wyglądać na przykład w wydmuszce z jajka. Skorupkę wystarczy wyłożyć watą albo ligniną, zwilżyć wodą i wysypać nasiona. W kolejnych dniach rzeżuchę trzeba regularnie podlewać, a przechowywać w ciepłym i nasłonecznionym miejscu.

Rzeżucha nadaje się do dekoracji potraw, ale też do ich przyprawiania. Zawiera komplet cennych witamin i składników odżywczych, dlatego jej regularne spożywanie zalecane jest przy anemii, zaburzeniach krążenia czy dolegliwościach reumatycznych. W Wielkanoc będzie świetnym dodatkiem do żurku i sałatek.

Możesz wiedzieć więcej! Kliknij i zarejestruj się: www.kurierlubelski.pl/piano

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski