W skrócie
Klasyczna pizza z burratą pochodzi z kuchni włoskiej. Właśnie we Włoszech można zjeść ją z różnorodnymi dodatkami. Najczęściej jest to szynka parmeńska, włoska mortadela i pistacje. Taka pizza z burratą obłędnie łączy w sobie słodki i słony smak z tłustością sera o delikatnym środku. Ostatnio zaczęłam robić ciasto na pizzę z mąką pszenną pełnoziarnistą, aby danie miało więcej błonnika. Jednak możesz też użyć klasycznej mąki chlebowej, wymienionej w oryginalnym przepisie mistrz Jeffrey Hamelman w książce „Chleb”. Polecam też użycie włoskiej mąki do wypieku pizzy 00.
W galerii możesz zobaczyć domową pizzę z burratą
Pizza z burratą – przepis na przysmak, który zawsze wychodzi
Liczba porcji: dla 4 osób (na 2 spody do pizzy)
Czas przygotowania: 12-16 godzin wyrastania zaczynu + 2 godziny wyrastania ciasta właściwego + 11 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Zaczyn:
- 102 g mąki pszennej chlebowej,
- 62 g wody,
- Szczypta suszonych drożdży.
Ciasto właściwe:
- 420 g mąki chlebowej pszennej pełnoziarnistej,
- 289 g wody,
- 9 g soli,
- 4 g suszonych drożdży,
- 26 g (2 łyżki) oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- 164 g (cały) zaczynu.
Dodatki:
- 2 burraty,
- 2 mozzarelle,
- 1/2 cukinii,
- 10 plastrów szynki,
- 1/2 szklanki passaty,
- szczypta soli i pieprzu,
- 1 łyżeczka oregano,
- kilka listków świeżej bazylii.
Czytaj także: Na obiad proponuję aksamitny makaron z burratą na obiad. Upiecz pomidory, dodaj ser i ugotuj włoskie penne
Jak zrobić pizzę z burratą?
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej zagnieć składniki zaczynu na ciasto.
- Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (np. w wyłączonym piekarniku) na 12-16 godzin.
- Do misy robota kuchennego wsyp mąkę pełnoziarnistą, sól, drożdże i wlej wodę.
- Mieszaj składniki przez 3 minuty na pierwszej prędkości.
- W międzyczasie powoli dodawaj wyrośnięty zaczyn i mieszaj przez 3 minuty na drugiej prędkości.
- Po tym czasie dolej oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.
- Wszystkie składniki wyrabiaj przez 2 minuty.
- Wyrobione ciasto przełóż do naoliwionej miski i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Po tym czasie złóż ciasto na pizzę jak na chleb.
- Ponownie odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Ciasto na pizzę z burratą podziel na dwie części o równej wadze. Możesz też podzielić je na kęsy o wadze 100 g i zrobić małe pizzerinki.
- Z ciasta na pizzę uformuj dwa cienkie placki na papierze do pieczenia.
- Piekarnik nagrzej do 210 stopni Celsjusza z blaszką w środku.
- Czasie nagrzewania piekarnika podgrzej passatę pomidorową z oregano, szczyptą soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Nie doprowadzaj do wrzenia.
- Na plackach rozłóż sos pomidorowy, rozłóż plastry odsączonej mozzarelli, rozprowadź pokrojoną w kostkę szynkę i plastry cukinii.
- Pizzę piecz w 210 stopniach Celsjusza przez 11 minut na rozgrzanej blaszce na dolnej półce piekarnika.
- Kiedy położyć burratę na pizzy? Na upieczonej placku rozłóż listki świeżej bazylii i burratę w temperaturze pokojowej.
- Burratę rozkrój i rozsmaruj jej wnętrze na całej pizzy tuż przed zjedzeniem.
- Pizza z burratą świetnie smakuje polana oliwą z czosnkiem i rozmarynem.
Zachęcam, abyś zaczyn zrobił wieczorem np.: o 20.00 w pojemniku do przechowywania żywności z pokrywką i odstawił w ciepłe miejsce. Dzięki temu ciasto właściwe możesz zagnieść o 8-10 rano i mieć pyszną pizzę z burratą na obiad. To nie jest trudny przepis, a ciasto zrobisz z łatwo dostępnych składników. Jednak wymaga zaplanowania i czekania na wyrośnięcie zaczynu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?