Europejski Festiwal Smaku. Kuchnia węgierska - jej siła tkwi w prostocie

Michał Dybaczewski
Justan Petrovics prezentuje w Lublinie kulinarne smaki Węgier
Justan Petrovics prezentuje w Lublinie kulinarne smaki Węgier Fot. michał dybaczewski
Europejski Festiwal Smaku nabiera tempa. Na Starym Mieście czuć zapachy kuchni z całego świata. Jest też kuchnia węgierska i właśnie o kulinarnych specjałach Madziarów rozmawiamy z Justanem Petrovicsem, rodowitym Węgrem, który na lubelski festiwal przywiózł swoje najlepsze specjały. Na co dzień w Warszawie prowadzi z żoną sklep węgierski Papryka.

Jak smakują Węgry?
Oj są to bardzo bogate smaki, bo w naszej kuchni czuć m.in. wpływy tureckie. Podstawą kuchni jest wędzenie i marynata z octu, cukru i wody, tak by potrawy się nie psuły. Wynika to z klimatu Węgier.

Zróbmy zatem dzienne menu kuchni węgierskiej. Co na śniadanie?
Körözött! Ser biały, drobno krojona cebulka, czerwona papryka, musztarda, czosnek i kminek - wszystko mieszamy i mamy pyszną pastę na bułeczkę.

Obiad?
Jako zupę zaproponowałbym rosół ze szpikiem z krowiej kości. Szpik nakłada się na łyżeczką na grzanki - smakuje wybornie. Danie drugie to gulasz wołowy z farszem. Mięso podsmażamy i dusimy aż będzie miękkie. Do farszu potrzebujemy wędzoną słoninę, czosnek, paprykę i kminek - wsystko razem podsmażamy.

Obiad warto popić dobrym winem.
Polecam wina z Egeru leżakowane w katakumbach - cała paleta: od wytrawnych po słodkie. Bardzo dobre są też trunki z winnic z Badacsony pod Balatonem.

Czas na deser.
Purée z jadalnych kasztanów. Purée kasztanowe z wanilią, rumem i bitą śmietaną to największa słabość mojej żony.

A jeśli mamy ochotę na wegierskiego fast-fooda?
No to langosz, czyli smażony na głębokim tłuszczu placek z serem żółtym i sosem jogurtowo-czosnkowym.To wersja podstawowa, bo są też różne wariacje: ze skwarkami, kiełbasą, leczo.

Ależ zgłodniałem.
Jesteśmy w Lublinie do niedzieli. Zapraszamy wszystkich serdecznie na nasze stoisko.

[b]ZOBACZ TEŻ:Europejski Festiwal Smaku. Stragany z jedzeniem już na Starym Mieście (ZDJĘCIA)[/b]

Europejski Festiwal Smaku. Stragany z jedzeniem już na Stary...

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
uważam. że bardziej czuć zapach (smród spalin) z agregatów prądotwórczych, zwłaszcza z ogromnej maszyny przy Bramie Krakowskiej. Gdzie jest jakiś nadzór nad organizacją tej imprezy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
e
endrju bgcki
Gdzie ten Pan siedzi? I podczas jakiej czynności?
Dodaj ogłoszenie