Jak smakują Węgry?
Oj są to bardzo bogate smaki, bo w naszej kuchni czuć m.in. wpływy tureckie. Podstawą kuchni jest wędzenie i marynata z octu, cukru i wody, tak by potrawy się nie psuły. Wynika to z klimatu Węgier.
Zróbmy zatem dzienne menu kuchni węgierskiej. Co na śniadanie?
Körözött! Ser biały, drobno krojona cebulka, czerwona papryka, musztarda, czosnek i kminek - wszystko mieszamy i mamy pyszną pastę na bułeczkę.
Obiad?
Jako zupę zaproponowałbym rosół ze szpikiem z krowiej kości. Szpik nakłada się na łyżeczką na grzanki - smakuje wybornie. Danie drugie to gulasz wołowy z farszem. Mięso podsmażamy i dusimy aż będzie miękkie. Do farszu potrzebujemy wędzoną słoninę, czosnek, paprykę i kminek - wsystko razem podsmażamy.
Obiad warto popić dobrym winem.
Polecam wina z Egeru leżakowane w katakumbach - cała paleta: od wytrawnych po słodkie. Bardzo dobre są też trunki z winnic z Badacsony pod Balatonem.
Czas na deser.
Purée z jadalnych kasztanów. Purée kasztanowe z wanilią, rumem i bitą śmietaną to największa słabość mojej żony.
A jeśli mamy ochotę na wegierskiego fast-fooda?
No to langosz, czyli smażony na głębokim tłuszczu placek z serem żółtym i sosem jogurtowo-czosnkowym.To wersja podstawowa, bo są też różne wariacje: ze skwarkami, kiełbasą, leczo.
Ależ zgłodniałem.
Jesteśmy w Lublinie do niedzieli. Zapraszamy wszystkich serdecznie na nasze stoisko.
[b]ZOBACZ TEŻ:Europejski Festiwal Smaku. Stragany z jedzeniem już na Starym Mieście (ZDJĘCIA)[/b]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?