Spis treści
Skąd pochodzi kebab?
Kebab to danie pochodzące z terenów arabskich. Wśród krajów mających w swoim menu kebab wymienia się między innymi Syrię, Turcję i Liban. Następnie emigranci arabscy osiedlali się w Europie i zakładali pierwsze lokale specjalizujące się w przygotowywaniu tej potrawy.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię
W Niemczech od 1969 roku rozwinęła się tradycja döner kebab, czyli opiekania mięsa na wielkim rożnie i ścinanie kawałków mięsa za pomocą ostrego noża. Druga metoda przyrządzania tego dania to szysz kebab, czyli mięso pieczone jest w formie pojedynczych szaszłyków, a nie w całości.
Pierwszy kebab w Polsce
W Polsce pierwszy lokal serwujący kebab otworzono w Sopocie w 1973 roku. Następnie powstawały kolejne lokale w tym mieście, m.in. uznawany za najstarszy obecnie w kraju – wciąż działający - Kebab Sopocki, który istnieje od 1999 roku.
Według niektórych źródeł, w Warszawie pierwszy kebab powstał w 1992 roku w domu handlowym Sezam. Z mapy stolicy zniknął wraz ze zburzeniem tego budynku w 2014 roku. Z innych źródeł wynika, że najstarszy, wciąż funkcjonujący od 1994 roku lokal z kebabem Efes, mieści się na warszawskiej Saskiej Kępie przy ulicy Francuskiej 1.
W książce „Król kebabów” Marty Mazuś opisany został Ahmet Maho Kazkondu z Turcji, który w latach 90. XX wieku przyjechał do Polski, aby rozkręcić kebabowy biznes. Z biegiem czasu otworzył bar z kebabem w przejściu podziemnym Dworca Centralnego.
„W jeden z tych 35 dni na dworcu poznał Araba. W przejściu podziemnym koło peronów Arab miał swój bar. Maho, w końcu kiedyś kucharz, zatrudnił się u Araba i przez następne pół roku pracował u niego za jedzenie. A po kolejnym pół roku za jedenaście tysięcy zdenominowanych już złotych Arab odstąpił Maho swój bar. Z poziomu torów Maho odbił się na poziom peronu. Rok 95. Po dwóch latach od przyjazdu mógł wznowić swój plan zapoznawania kebaba z Polakami” - pisze Marta Mazuś.
Polskie danie narodowe?
W książce „Kebabistan. Rzecz o polskim daniu narodowym” Krystian Nowak we wstępie stwierdza:
„Kebab w Polsce to najpopularniejszy rodzaj fast foodu. W 2010 roku wartość kebabowego rynku przekroczyła 2,5 miliarda złotych. Kulinarni celebryci wielokrotnie wyrażali swoje obrzydzenie wobec potrawy, która zyskiwała status nie tyle kultowej, co ludowej”.
Następnie dodaje, że w Polsce co najmniej jedna trzecia restauracji specjalizuje się w serwowaniu potraw kebabopodobnych. Z badań OBOP przytoczonych przez autora w publikacji wynika, że w 2010 roku na kebab poza domem zdecydowało się aż 33% badanych, a w badaniu z 2016 roku kebab był wyborem aż 45% respondentów. A przecież żaden lokal z kebabem nie obyłby się bez przyjezdnych klientów - emigrantów z Izraela, Indii i Turcji.
[...]„Polacy są też ostrożni względem różnych trendów jedzeniowych – niekoniecznie jedzą to, co uważają za modne. Wyjątkiem jest tutaj kebab, który uważany jest za modny i jednocześnie jest najczęściej wybierany” – komentuje Salomea Świerkowska, badaczka z ARC Rynek i Opinia w rozmowie z portalem Wirtualne Media.
Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Koziol
Koziol Durszlak 5L Organic Palsby L Szary Kz 3808670 (Kz3808670)

EH Excellent Houseware
Eh Houseware Excellent Maselniczka Stal Nierdzewna (A12210060)

Vacuumsaver
VacuumSaver Flavia Zestaw Pojemników Próżniowych Prostokątne ...

Botti
Botti Electronic Elektryczny młynek do soli lub pieprzu Bari stalowy

FoodSaver
FoodSaver Zestaw 3 pojemników do przechowywania próżniowego Fresh ...
Tort kebabowy i sushi
Krystian Nowak zaznacza, że w Polsce właściciele barów z kebabem wykazują się sporą wyobraźnią. W ich ofercie można znaleźć takie pomysły kulinarne, jak sushi kebab, który jest jedynie odpowiednio pociętym i przygotowanym kebabem w cienkim cieście. Inną ciekawostką są pierogi nadziewane mięsem kebabowym.

Autor „Kebabistanu" wspomina w swojej książce lokal Kebab Relax z Radzymina, gdzie podawano nawet tort kebab, który stał się hitem. W formie przypomina tort naleśnikowy przyrządzony z warstwowo ułożonego mięsa, cienkich pit i polanych obficie sosem. Ponadto w ofercie są takie ciekawostki jak:
- weselny bukiet z kebaba,
- tort kebabowy,
- kebab w czekoladzie.
Kebab – składniki najpopularniejszego dania
Główną zasadą przygotowywania kebabu jest hołdowanie tradycji islamskiej jedzenia halal, czyli unikania spożycia wieprzowiny. Dlatego w kebabach używa się:
- wołowiny,
- baraniny,
- lub kurczaka.
Istnieją różne wersje kebabu. Turecki adana kebap został wpisany do rejestru nazwy pochodzenia jako specjalność z Adany w 2005 roku. Pikantne mięso mieszane jest z baranim tłuszczem z ogona. Z przypraw tureckich używa się kuminu i sumaku oraz sporej ilości posiekanej natki pietruszki.
Wśród innych wersji kebabu znanych w Europie jest kapsalon. To danie przypomina rodzaj zapiekanki. Mięso baranie, frytki, polewa się sosem i obficie posypuje serem. Na koniec podaje się ze z sałatką ze świeżych warzyw. W zależności od użytych składników kebab może być mniej lub bardziej kaloryczny. Najmniej kalorii ma kebab drobiowy - około 380 kcal. Natomiast kebab wołowy to już 420 kcal.
Najlepszy kebab według Roberta Makłowicza
Youtuber prowadzący kanał „KebsonTV – Podróże za Kebabem” zapytał mistrza kuchni Roberta Makłowicza, gdzie jadł najlepsze kebaby w życiu.
„Najlepsze kebaby jadłem w dwóch miejscach na świecie. W Armenii, jeśli podejrzycie jeden z moich odcinków jeszcze realizowanych dla telewizji, to tam zobaczycie, jak zrobić kebab na szpadzie - ogromna ilość masła, mielone mięso z jagnięciny albo baraniny i przyprawy. […] Jest arcygenialny! Jeśli chcecie coś innego, to pojedźcie do Stambułu. W Stambule, szczególnie adana kebab albo kebab z jogurtem” - odpowiedział Robert Makłowicz.
Kolejnymi polecanymi przez niego miejscami na zjedzenie kebabu są Berlin i Wiedeń.
Źródło:
- „Kebabistan. Rzecz o polskim daniu narodowym”, Krystian Nowak, Krytyka Polityczna
- Kebab najchętniej wybieranym przez Polaków posiłkiem na mieście, Wirtualne Media
- „Król kebabów i inne zderzenia polsko-obce”, Marta Mazuś, Wielka Litera
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Może pora na nową patelnię?

Tefal
Tefal Easy Chef G2700772 30 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza;Kolor:…

Gerlach
Gerlach First 20 cm
Kolor:czarny;Możliwość mycia w zmywarce:nie;Możliw…

tefal
L7609053 Ingenio Eco Respect Zestaw TEFAL
zestaw tefal l7609053 ingenio eco respect ingenio …

zwieger
Klassiker 24 cm Patelnia ZWIEGER
patelnia o średnicy 24 cm, wykonana z wysokiej jak…

Tefal
Tefal Natural On 25 cm G2803802
Funkcje dodatkowe:można używać w piekarniku w temp…

Zwieger
Zwieger Obsidian 28 cm - patelnia grillowa
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza;Gwaran…

Ballarini
Ballarini Alba 28 cm głęboka
Funkcje dodatkowe:można używać w piekarniku w temp…

Lamart
Lamart Multicolor LT1013
Gwarancja:36 miesięcy;Kolor:biały;Możliwość mycia …
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?