Wśród jarmarkowych straganów ustawionych wokół Trybunału Koronnego można znaleźć wyjątkowe potrawy np. kybyny, według receptury Karaimów, czyli mniejszości etnicznej zamieszkującej Litwę.
- Naszą tradycjyjną potrawę , czyli kybyn, każdy może przygotować w domu. To zwykłe ciasto drożdżowe nadziewane jagnięciną, kurczakiem lub kapustą. Są naprawdę smaczne - mówi Arturas Lavarinovicius, rodowity Karaim. - Pierożki naprawdę posmakowała mieszkańcom. Jesteśmy w Lublinie co roku i zawsze przychodzą do nas ludzie, którzy już mieli okazje ich skosztować - dodaje.
Kybyna w zależności od farszu kosztuje od 6 do 8 zł.
Popularnością, szczególnie wśród osób starszych, cieszą się także Benedyktynki, czyli lecznicze nalewki .
- Początkowo zakonnicy wytwarzali je w śladowych ilościach. Od 2007 zaczęła się ich produkcja na większą skalę. Benedyktynka ziołowa jest dobra na odporność i trawienie, a anyżowa na przeziębienie i wzmocnienie - mówi o. Patryk Ostrzyżek z Opactwa Benedyktynów w Lubiniu.
Festiwal zgromadził na Starym Mieście wielu ludzi.
- Co roku poszukuję potrawy, których jeszcze nie jadłem. Dzisiaj zajadałem się knedlami - mówi Dariusz Gasztold, mieszkaniec Lublina .
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?