MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Gdzie kupić dobrą kiełbasę na grilla? Nie każda się nada, tych unikaj. Zobacz, ile zapłacisz za mięso na ruszt. Ruszyły promocje na majówkę

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Warto pamiętać, że choć grill jest świetną rozrywką, nie wszędzie można jej się oddać. Za grillowanie w niedozwolonych miejscach grozi mandat.
Warto pamiętać, że choć grill jest świetną rozrywką, nie wszędzie można jej się oddać. Za grillowanie w niedozwolonych miejscach grozi mandat. Sylwia Penc/Polska Press
Wiosna rozgościła się na dobre, wielu z nas już planuje majówkowego grilla. W tym roku wypoczynek można przedłużyć. Jeden dzień urlopu sprawi, że potrwa on 5 dni. Z kolei ci, co wezmą trzy dni wolnego, będą świętować aż 9 dni. Jak co roku, w menu Polaków pojawi się kiełbasa. Ile więc kosztuje śląska lub zwyczajna na starcie sezonu? Sprawdzamy.

Spis treści

Jak majówka, to i grill. Od lat mówi się, że grillowanie to narodowy sport Polaków. Gdy tylko słupki termometrów idą w górę, wyciągają sprzęt i w gronie rodziny/przyjaciół oddają się przyjemności spożywania zarumienionego mięsa.

Warto jednak wiedzieć, że nie wszędzie można rozpalić grilla. O ile na własnej posesji da się przywędzić kiełbaskę, o tyle regulaminy ogródków działkowych lub spółdzielni mieszkaniowych mogą mieć ograniczenia.

Zobacz więcej: Mandat 5000 zł za grillowanie? Te przepisy musisz znać. Inaczej za grilla w parku, lesie lub na balkonie słono zapłacisz

Jaką kiełbasę wybrać na grilla?

Najczęściej na ruszt wrzuca się karkówkę, pierś z kurczaka, skrzydełka, kiełbasę, przydają się także dodatki do przyrządzonych potraw – ketchup, musztarda, chleb, wielu kupuje też większe ilości piwa.

Na tapet idzie kiełbasa. To ona najczęściej kojarzy się z grillowaniem. Wyrób wieprzowy lub drobiowy można kupić w zasadzie wszędzie, w każdym sklepie, na bazarku, na stoisku mięsnym lub prosto od rolnika. Niektóre pakowane, niektóre sprzedawane na wagę. Kiełbasy dzieli się na trwałe, półtrwałe i nietrwałe. Te pierwsze, czyli np. suche lub kabanosy, na grillu mogą stwardnieć, a więc nie będzie soczystego efektu. Lepiej postawić na te z większą zawartością wody, np. śląskie lub zwyczajne, dzięki czemu grillowanie stanie się przyjemnością.

Tyle kosztuje kiełbasa na majówkę 2024

Pod koniec kwietnia klienci mogą liczyć promocje. Duże sieci co roku oferują zniżki na zestawy grillowe, m.in. tacki, rozpałki, ale także na mięso. Ceny nie wszędzie są jednak stałe. Wszystko zależy od producenta i składu, a także oferty sklepu.

Na kilka dni przed majówką ceny w wybranych marketach (z uwzględnieniem promocji) prezentują się następująco:

  • kiełbasa śląska – 8,90 zł/kg z posiadanym kuponem, stała cena 22,90 zł/kg,
  • kiełbaski grillowe cienkie – 11,99 zł/400 g,
  • kiełbasa głogowska – 29,98 zł/kg
  • kiełbasa swojska z szynki – 31,90 zł/kg,
  • kiełbaski podwawelska – 22,90 zł/kg,
  • kiełbasa śląska – 6,50 zł/550 g, z kartą 1+1 gratis,
  • zestaw kiełbas grillowych – 8,99 zł/540 g, 80 proc. taniej przy zakupie dwóch opakowań,
  • kiełbasa ze świniobicia – 23,98 zł/kg.

A może kiełbasa prosto od rolnika?

Nie każdy jest fanem kiełbasy z sieciówki. Tu pozostaje opcja poszukania lokalnych produktów. Często producenci, którzy zajmują się wyrobem mięsa na mniejszą skalę, sprzedają swoje produkty na straganach lub w sieci, np. na e-bazarkach. Cena nie zawsze jest niższa, ale skład na pewno odbiega (na plus) od tych fabrycznych.

Oto kilka przykładowych cen kiełbas prosto od rolnika:

  • kiełbasa na ruszt tradycyjna – 37 zł/kg,
  • kiełbasa swojska – 35 zł/kg,
  • kiełbasa śląska – 28 zł/kg,
  • kiełbasa chłopska – 28 zł/kg,
  • kiełbasa zwyczajna tradycyjna – 42 zł/kg.

Czy kiełbasę na grilla można wcześniej zamrozić?

Czasem zdarza się z wyprzedzeniem kupić spore ilości mięsa i wędlin. O ile z mięsem sprawa jest prosta - można je mrozić, o tyle w przypadku kiełbasy pojawia się zagwozdka. Odpowiedź jest prosta - śląską czy z szynki również można włożyć do zamrażalnika. Trzeba jednak pamiętać o kilku kwestiach. Zarówno całe pętka, jak i plasterki, należy zapakować w foliowy woreczek, najlepiej z oznaczeniem daty. Taki pakunek może poleżeć maksymalnie pół roku. Po rozmrożeniu warto od razu przyrządzić ją na ciepło, co istotne, mięsa nie wolno ponownie zamrażać.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski