Gotuj z Kurierem: Fiński chleb na ziemniakach (ZDJĘCIA, WIDEO)
Wątróbka drobiowa na miodzie
Składniki:
200 g wątróbki drobiowej
1 łyżeczka miodu płynnego
2 kromki chleba razowego
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
sól, pieprz, majeranek do smaku
Sposób przygotowania:
Wątróbkę myjemy i osuszamy, większe kawałki kroimy na pół. Do wątróbki dodajemy pieprz, posiekany czosnek, majeranek i skrapiamy olejem. Po wymieszaniu wstawiamy na 30 minut do lodówki. Kromki chleba razowego kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy olej, dość mocno rozgrzewamy i smażymy wątróbki z obu stron, aż się zrumienią. Usmażoną wątróbkę przekładamy do miseczki, a następnie na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w ósemki lub grubsze cząstki. Usmażoną cebulę przekładamy do wątróbki. Na patelnię po smażeniu cebuli dodajemy miód i go podgrzewamy. Kiedy zacznie się karmelizować, dolać odrobinę wody, a następnie pokrojony w drobną kostkę chleb i majeranek roztarty w dłoniach. Po ok. 2 minutach dodajemy usmażoną wątróbkę z cebulką, mieszamy wszystko ze sobą i chwilę dusimy. Na koniec doprawiamy solą.