Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gotuj z Kurierem: Fiński chleb na ziemniakach (ZDJĘCIA, WIDEO)

Gabriela Bogaczyk
Fiński chleb na ziemniakachSkładniki:300 g ugotowanych i przetartych ziemniaków,100 g mąki1 jajkoszczypta  soli przyprawy do smakuSposób przygotowania:Mieszamy wszystkie składniki i lekko je zagniatamy na gładką masę. Dzielimy ciasto na 4 porcje i każdą wałkujemy na placek wielkości rozpostartej dłoni o grubości ok 1/2 cm. Następnie, nakłuwamy je  widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 10-15 minut. Muszą się zarumienić. Chlebki idealnie pasują do wszelkiego rodzaju dipów.
Fiński chleb na ziemniakachSkładniki:300 g ugotowanych i przetartych ziemniaków,100 g mąki1 jajkoszczypta soli przyprawy do smakuSposób przygotowania:Mieszamy wszystkie składniki i lekko je zagniatamy na gładką masę. Dzielimy ciasto na 4 porcje i każdą wałkujemy na placek wielkości rozpostartej dłoni o grubości ok 1/2 cm. Następnie, nakłuwamy je widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 10-15 minut. Muszą się zarumienić. Chlebki idealnie pasują do wszelkiego rodzaju dipów.
Wyłoniliśmy najlepsze przepisy kulinarne na proste dania z pięcioma składnikami

Laureatami ostatniej kategorii konkursu kulinarnego „Gotuj z Kurierem” zostali: Łukasz Wypych, który przysłał nam przepis na wątróbkę drobiową na miodzie, Marcin Sawicki za przyrządzenie autorskiego dania o nazwie „Goście idą”, Łukasz Gierczak za przepis na ciastka z otrębami oraz Barbara Soroka za fiński chleb na ziemniakach. Z okazji Światowego Dnia Żywności, który przypada dzisiaj, zaprezentowali oni proste i niedrogie dania pięcioskładnikowe, które prezentujemy w ramce obok. Zwycięzcy otrzymają kosze z pysznymi smakołykami od partnerów naszego konkursu.

Tradycyjnie czekamy na kolejne przepisy. Do 21 października można przysyłać propozycje na dania z makaronem. Zwycięzców ogłosimy w piątkowym wydaniu Kuriera.

- W tej kategorii mamy duże pole do popisu, bo na rynku istnieje szeroka gama makaronów do wyboru. Przyrządzając go, należy pamiętać, by dodatki czy sosy były lekkie, bo sam makaron zawiera już wiele węglowodanów. Proponuję sos pomidorowy lub groszek i bób. Zachęcam do stosowania ziół świeżych albo suszonych. Nie zapominajmy o estetyce podania. Najlepiej, aby na talerzu było smacznie, ale i kolorowo - radzi Dawid Furmanek. Zbieramy już także Państwa przepisy na dania z dynią. Na te propozycje czekamy do 28 października. Przepisy kulinarne wraz ze zdjęciem dania prosimy wysyłać na adres mailowy: [email protected]. Propozycje można składać również bezpośrednio w siedzibie Kuriera przy Krakowskim Przedmieściu 10/1 w Lublinie.

www.lubelskie.pl


Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski