Gotuj z Kurierem: makaron ze świeżymi grzybami (WIDEO, ZDJĘCIA)
Makaron ze świeżymi grzybami
Składniki:
200 g makaronu pappardelle
300 g świeżych grzybów leśnych, np. podgrzybków
2 szalotki
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
świeży tymianek
250 ml bulionu grzybowego
50 ml śmietanki 30 lub 36%
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Grzyby oczyszczamy i kroimy na pół lub w ćwiartki. Szalotki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy grzyby ok. 7-10 minut. Pod koniec delikatnie solimy. Na drugiej patelni albo w rondelku rozpuszczamy pozostałe masło i podsmażamy szalotki i przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy o połowę. Dodajemy śmietankę, podsmażone grzyby i 1 łyżkę świeżych listków tymianku. Dusimy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy delikatnie i podajemy.