Gotuj z Kurierem. Przyrządzamy falafele (WIDEO)
Pasztet z batata Składniki:
Składniki
1 średni batat, 3 marchewki, 2 jajka, 1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 większa cebula, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 2-3 łyżki otrębów orkiszowych, sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra i słodka, ulubione suszone zioła, olej rzepakowy do podsmażenia cebuli
Sposób przygotowania:
Do wrzącej, osolonej wodzy wrzuć soczewicę. Gotuj 12 - 15 minut. Ostudź. Obierz marchewki i batata. Następnie zetrzyj je na tarce o grubszych oczkach. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć cebulę. W trakcie podsmażania przypraw ją solą, pieprzem, paprykami i ziołami. W misce roztrzep jajka, wlej olej. Wymieszaj. Dodawaj kolejno: soczewicę, batata z marchwią i cebulę. Na koniec dodaj otręby orkiszowe. Wszystko razem wymieszaj. Pasztet przełóż do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Chwilę odczekaj, aż nieco ostygnie.