Po kontroli w lokalu inspektorzy wydali zgodę na otworzenie restauracji. Wyniki wymazów pobranych ponownie kilka dni temu z dłoni personelu i blatów oraz sprzętów są dobre. - Usunięto nieprawidłowości sanitarno-higieniczne, pracownicy posprzątali lokal - mówi Irmina Nikiel, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie.
Inspektorzy przeszkolili pracowników jak powinno się dbać o higienę osobistą, w jakich warunkach sanitarnych przygotowywać posiłki i jak i utrzymywać w czystości sprzęt. Personel kupił również potrzebne do dezynfekcji środki. - W mojej ocenie właściciele i osoby tam pracujące są uczuleni, by zachować należytą higienę. Lokal spełnia wymogi sanitarne - podkreśla dyrektor Nikiel.
Przypomnijmy, w walentynki w karczmie Tadami trwała impreza studencka. Bawiło się na niej 120 osób. Około 60 uczestników zabawy miało potem objawy zatrucia pokarmowego. 25 z nich trafiło do szpitala. Chorzy poinformowali o sprawie sanepid, który przeprowadził kontrolę w lokalu. Po kontroli inspektorzy zdecydowali o zamknięciu karczmy. Wyniki badań hospitalizowanych osób potwierdziły, że przyczyną problemów jelitowo- żołądkowych był norowirus. Natomiast wyniki badań próbek pobranych przez inspektorów wykazały, że na dłoniach personelu oraz blatach roboczych były bakterie z grupy coli i gronkowców.
Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?