18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kwas, miód i kaszanka

Ewa Lisek
Robert Makłowicz, w towarzystwie lubelskich kucharzy, upichcił gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem mielonym i grzybami.
Robert Makłowicz, w towarzystwie lubelskich kucharzy, upichcił gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem mielonym i grzybami. Fot. Jacek Babicz
Przez weekend w Lublinie królowały smaki wszelakie. Na jarmarku na Starym Mieście kupić można było: miód, pieczywo, wędlinę, piwo, dżem i wiele innych smakołyków. A wszystko za sprawą Europejskiego Festiwalu Smaku. Wczoraj impreza dobiegła końca.

Największym hitem okazała się... kaszanka. Lublinianie i turyści woleli ją od kiełbasy swojskiej czy wiejskiej. - Przywieźliśmy jej ogromne ilości, ale była tak chętnie kupowana, że około godziny 15 wiedzieliśmy, że dla wszystkich nie wystarczy - mówiła Ewa Swacha, ekspedientka na jednym ze stoisk z wędlinami. Podobnie było z chlebem posmarowanym smalcem. Natomiast w kategorii napoje, największym powodzeniem cieszył się kwas chlebowy i napój miodowy.

Lublinianie tłumnie stawili się na Festiwalu Smaku. Jarmark św. Jacka na Starym Mieście przyciągnął z pewnością kilka tysięcy uczestników. - To świetna okazja do poznania tradycyjnej regionalnej kuchni - mówiła Ewa Leonowicz z Lublina. - Fajne jest to, że mogę przyjść i spróbować takich pyszności, jak np. placki ziemniaczane lub chleb litewski.

Na regionalne potrawy nie narzekał też najsłynniejszy polski kucharz - Robert Makłowicz. Na oczach widzów, w towarzystwie lubelskich kucharzy, upichcił gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem mielonym i grzybami. - Uwielbiam tę potrawę - mówił Makłowicz. A znacie gołąbki owijane w kapustę kiszoną? - pytał. Wszyscy, którzy chcieliby je przyrządzić powinni kisić kapustę w całości. Jeśli nie mają takiej możliwości, powinni przełożyć liście kapusty gotowanej kiszoną. Wszystko pozostawić na kilka dni. Efekt jest niesamowity. - Jeżdżę na takie festiwale po całej Polsce - mówił Karol Żukowski z Łomży. Lubelski ma najfajniejszy klimat!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski