- W szranki stanęło w sumie 20 osób. Młodzi ludzie przyjechali do nas ze szkół z całego regionu, m.in. Zamościa, łukowa, Chełma i Włodawy. Bardzo często zdarza się, że lubelscy finaliści osiągają sukcesy również na etapie ogólnopolskim konkursów i zostają zauważeni. Dzięki temu mają większe szanse na podjęcie pracy w zawodzie - zapewnia Marek Szymański, dyrektor szkoły.
Przez pięć godzin uczestnicy wyrabiali i piekli ciasta, formowali bułeczki, ciasteczka, kolorowe figurki i ozdoby z marcepanu a nawet malowali napisy z czekolady na złotej tacy. Ich staraniom bacznie przyglądało się jury. Każdy uczestnik otrzymywał punkty za organizację pracy, smak i wygląd potraw.
- Na końcu każdy uczeń musi zaprezentować swój wypiek i opowiedzieć jakich składników użył do jego przyrządzenia. Zadaniem uczestników jest również własna ocena słodkości i przyznanie się, czy się udały czy też nie - mówi Teodora Kosior, jurorka.
Finaliści lubelskiego turnieju zakwalifikują się finału we Wrocławiu oraz Poznaniu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?