Według inspektorów warunki higieniczno-sanitarne w restauracji Takushi Sushi zagrażały zdrowiu klientów. Dlatego zdecydowali o zamknięciu lokalu. - Restauracja będzie nieczynna dopóki pracownicy nie usuną wszystkich usterek - mówi Irmina Nikiel, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. - Muszą też przedstawić nam wyniki wymazów czystościowych z dłoni i powierzchni roboczych, które zaświadczą o czystości tego lokalu.
Lista nieprawidłowości jest długa. W restauracji było brudno. Brakowało mydła i środków do dezynfekcji powierzchni roboczych. - Jeżeli są brudne powierzchnie, a przygotowywane jest na nich surowe sushi, grozi to zatruciem pokarmowym – zaznacza Nikiel.
Inspektorzy znaleźli też w lokalu przeterminowane produkty spożywcze. Niektóre nie miały w ogóle etykiet producenta. Trudno było zorientować się jaką mają datę ważności.
To jednak nie wszystko. Ryby były rozmrażane w sposób nieprawidłowy, w zwykłym zlewozmywaku. Obok gotowych surówek leżały brudne warzywa, a tuńczyk przed przygotowaniem był zawijany w ręcznik do wycierania rąk. Z kolei personel miał nieaktualną dokumentację lekarską. - Te nieprawidłowości świadczą o naruszeniu zasad higieny i braku kontroli wewnętrznej - tłumaczy dyrektorka lubelskiego sanepidu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?