W ostatnich miesiącach inspektorzy sanitarni mieli wiele zgłoszeń o zatruciach pokarmowych wywołanych norowirusami. Dlatego podjęli decyzje o przeprowadzeniu bezpłatnych szkoleń dla wszystkich osób, które przygotowują posiłki, wydają je i sprzedają.
- W każdą środę od godziny 9 rano przez półtorej godziny inspektorzy wyjaśniać będą uczestnikom w jakich warunkach higieniczno-sanitarnych muszą przygotowywać i wydawać posiłki. Omawiane będą również czynniki, które wywołują zatrucia i przekażemy informacje jak się ich ustrzec – tłumaczy Irmina Nikiel, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Inspektorzy zapraszają na szkolenie kucharzy i pomoce kuchenne ze szkół, przedszkoli, żłobków, domów opieki społecznej, a także pracowników garmażerek, restauratorów i sprzedawców ze sklepu. Szkolenie będzie odbywało się w budynku Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przy ulicy 3 Maja w Lublinie.
Wszyscy zainteresowani mogą dzwonić pod nr tel 81 533 00 61 wewn 362. Koordynatorem kursów jest, dr Piotr Dreher, kierownik działu oświaty zdrowotnej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie.
Kursy rozpoczną się już 12 marca. Pod warunkiem, że zgłoszą się chętni. Szkolenia będą trwały przez kolejne trzy miesiące. Inspektorzy planują przeszkolić około sześćset osób z Lublina i powiatu. - Dzięki tym szkoleniom chcemy poprawić sytuację epidemiologiczną w mieście. Nie dopuścić do masowych zatruć. Chcemy również uchronić restaurację przed zamknięciem. Taki lokal do czasu usunięcia nieprawidłowości musi zawiesić działalność, ale traci też wiarygodność w oczach konsumentów – tłumaczy Irmina Nikiel.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?