Lubelskie: Podrobionego suszu jajecznego jest u nas niewiele

FAJ
Lubelskie: Podrobionego suszu jajecznego jest u nas niewiele
Lubelskie: Podrobionego suszu jajecznego jest u nas niewiele zdjęcie ilustracyjne
Udostępnij:
427 kontroli przeprowadzili inspektorzy sanepidu w zakładach spożywczych na Lubelszczyźnie w poszukiwaniu podrobionego suszu jajecznego. Właściciel jednego z podkaliskich zakładów przez lata oferował go producentom żywności z całego kraju.

- Pobraliśmy 113 próbek suszu do badań. W 78 stwierdziliśmy obecność bakterii, świadczącej o braku zachowania higieny podczas procesu produkcyjnego - informuje Piotr Pietura, kierownik działu żywności Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie. Próbki trafiły do laboratorium w Puławach.

Podrobionego suszu szuka też Wojewódzki Inspektorat Weterynarii. - Naprawdę nie ma powodów do niepokoju. Na ok. 120 skontrolowanych zakładów susz z firmy spod Kalisza znaleźliśmy tylko w dwóch firmach, produkujących żywność pochodzenia zwierzęcego - mówi Jerzy Zarzeczny, Lubelski Wojewódzki Inspektor Weterynarii. - W jednym zabezpieczyliśmy 25-kg worek podejrzanego proszku, w drugim 475 kg suszu - dodaje.

Susz jajeczny, inaczej sproszkowane jajko lub samo żółtko bądź białko, wykorzystywany jest w produkcji m.in. makaronów, lodów, wędlin, pasztetów. Stosowany jest także w cukiernictwie i garmażerce oraz wszędzie tam, gdzie zastępuje jajka.
Podrobiony susz jajeczny, który rozprowadzał właściciel podkaliskiej firmy zawierał w rzeczywistości śladowe ilości jaj. To susz rybny z dodatkiem wapnia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 6

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

J
Josef
Gdyby funkcjonował system kontroli służb państwowych,to połowa nasze żywności poszła by na śmietnik.Nie ma państwa w tej mierze,jest tylko ściąganie podatków i działa wszystko jak chce.Jest rozkład państwa,kwitnie złodziejstwo,korupcja i ściganie prostych ludzi! Wszystkie ościenne państwa maja zastrzeżenia do naszej żywności.Coś to znaczy!
x
xxx
człowiek nie swinia wszystko zje...
K
KonsuMent
"W jednym zabezpieczyliśmy 25-kg worek podejrzanego proszku, w drugim 475 kg suszu - dodaje"

A tak w ogóle jak tytuł sugeruje, to "Lubelskie: Podrobionego suszu jajecznego jest u nas niewiele"

Znaczy się 0,5 tony to nic nie znacząca ilość potencjalnej trucizny - jedyna nadzieja, że do Czech też sprzedawali ten susz i podobnie jak w sprawie soli technicznej sprzedawanej i dodawanej do żywności jako spożywcza ratunek dla polskich konsumentów przyjedzie znad Wełtawy...

"Przebacz mi smutna Bratysławo
Hradcu Kralowy, zlata Praho
Za śmierć jaskółki tamtej wiosny
I polskie tanki nad Wełtawą ..."
c
cukiereczek
A cukierkach Firmy Solidarność to może jest, bo mi coś....
w
wdaesad
Bzdury, a ile jest tego suszu w obrocie gotowych produktach pochodzacych nie z naszego regionu. Dlaczego te produkty nie sa wycofywane z obrotu i to natychmiast. I sa to produkty nie przerobione np. panierki, przyprawy, półprodukty do pieczenia itp.
ś
światowid
a skąd oni znaleźli 427 zakładów w regionie, chyba każdy kontrolowali po 10 razy i dlatego wyszło im 427 kontroli
Przejdź na stronę główną Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie