Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lubelskie: Podrobionego suszu jajecznego jest u nas niewiele

FAJ
Lubelskie: Podrobionego suszu jajecznego jest u nas niewiele
Lubelskie: Podrobionego suszu jajecznego jest u nas niewiele zdjęcie ilustracyjne
427 kontroli przeprowadzili inspektorzy sanepidu w zakładach spożywczych na Lubelszczyźnie w poszukiwaniu podrobionego suszu jajecznego. Właściciel jednego z podkaliskich zakładów przez lata oferował go producentom żywności z całego kraju.

- Pobraliśmy 113 próbek suszu do badań. W 78 stwierdziliśmy obecność bakterii, świadczącej o braku zachowania higieny podczas procesu produkcyjnego - informuje Piotr Pietura, kierownik działu żywności Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie. Próbki trafiły do laboratorium w Puławach.

Podrobionego suszu szuka też Wojewódzki Inspektorat Weterynarii. - Naprawdę nie ma powodów do niepokoju. Na ok. 120 skontrolowanych zakładów susz z firmy spod Kalisza znaleźliśmy tylko w dwóch firmach, produkujących żywność pochodzenia zwierzęcego - mówi Jerzy Zarzeczny, Lubelski Wojewódzki Inspektor Weterynarii. - W jednym zabezpieczyliśmy 25-kg worek podejrzanego proszku, w drugim 475 kg suszu - dodaje.

Susz jajeczny, inaczej sproszkowane jajko lub samo żółtko bądź białko, wykorzystywany jest w produkcji m.in. makaronów, lodów, wędlin, pasztetów. Stosowany jest także w cukiernictwie i garmażerce oraz wszędzie tam, gdzie zastępuje jajka.
Podrobiony susz jajeczny, który rozprowadzał właściciel podkaliskiej firmy zawierał w rzeczywistości śladowe ilości jaj. To susz rybny z dodatkiem wapnia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski