Golonka z wieprzowiny, cielęciny czy dzika będzie królować w naszym mieście od 11 do 21 kwietnia. W ramach Lubelskiego Festiwalu Golonki będzie można skosztować ją m.in. w wersji lubelskiej, roztoczańskiej czy po bawarsku.
Co roku w trakcie trwania festiwalu w Karcmę Regionalną “Chata” przy ul. Nadbystrzyckiej odwiedza kilka tysięcy fanów golonki. Tradycją stał się również konkurs na najlepszą golonkę festiwalu. Każdy gość wydarzenia może oddać swój głos. Przypomnijmy, że pierwszy konkurs w 2015 roku wygrała golonka po lubelsku z pieca.
Jak mówią organizatorzy wydarzenia, ideą Lubelskiego Festiwal Golonki jest propagowanie jedzenia tego właśnie dania i ukazanie różnych ciekawych sposobów jego przyrządzenia, co wpływa na poszerzenie swoich umiejętności kulinarnych. Początek festiwalu codziennie od godz. 10. W piątek i w sobotę gościom w karczmie będą przygrywać kapela Drewutnia i Maciejowa.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?