Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lublin: W środę startuje Festiwal Golonki. Będzie podawana na kilka sposobów. Skosztuj i wybierz najlepszą

Gabriela Bogaczyk
To już czwarta edycja Lubelskiego Festiwalu Golonki. Z tej okazji Karcma Regionalna “Chata” w Lublinie przygotowała specjalne menu.

Golonka z wieprzowiny, cielęciny czy dzika będzie królować w naszym mieście od 11 do 21 kwietnia. W ramach Lubelskiego Festiwalu Golonki będzie można skosztować ją m.in. w wersji lubelskiej, roztoczańskiej czy po bawarsku.

Co roku w trakcie trwania festiwalu w Karcmę Regionalną “Chata” przy ul. Nadbystrzyckiej odwiedza kilka tysięcy fanów golonki. Tradycją stał się również konkurs na najlepszą golonkę festiwalu. Każdy gość wydarzenia może oddać swój głos. Przypomnijmy, że pierwszy konkurs w 2015 roku wygrała golonka po lubelsku z pieca.

Jak mówią organizatorzy wydarzenia, ideą Lubelskiego Festiwal Golonki jest propagowanie jedzenia tego właśnie dania i ukazanie różnych ciekawych sposobów jego przyrządzenia, co wpływa na poszerzenie swoich umiejętności kulinarnych. Początek festiwalu codziennie od godz. 10. W piątek i w sobotę gościom w karczmie będą przygrywać kapela Drewutnia i Maciejowa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski