Magda Gessler kiedyś i dziś. Przybliżamy przeszłość słynnej restauratorki. Zobacz wyjątkowe zdjęcia

Magdalena Bohdanowicz
Magdalena Bohdanowicz
Gar - otwarcie włoskiej restauracji
Gar - otwarcie włoskiej restauracji AKPA /Kurnikowski
Udostępnij:
Magda Gessler budzi wiele emocji. To restauratorka i osobowość medialna, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Charyzmatyczna prowadząca „Kuchennych Rewolucji” i innych programów poświęconych gotowaniu, jest popularna wśród polskich widzów. Czym zajmowała się Magda Gessler, zanim zaczęła być sławna? Jak wyglądało jej życie i droga do sukcesu? Zobacz też zdjęcia z przeszłości.

Spis treści

Rodzice Magdy Gessler

Magda Gessler przyszła na świat jako Magda Daria Ikonowicz 10 lipca 1953 r. w Komorowie. Restauratorka znana dziś jako Magda Gessler przeszła długą drogę. Jej rodzice to Mirosław Ikonowicz, były korespondent Polskiej Agencji Prasowej, i Olga z domu Łucek (1931−2001), która pracowała jako reżyserka dźwięku w Polskim Radiu. Wielokulturowością i różnorodnym podejściem do kuchni Gessler nasiąkała od najmłodszych lat, w dużej mierze za sprawą swojej rodziny oraz pracy ojca. Dziś biegle mówi w językach hiszpańskim, niemieckim i włoskim, porozumiewa się też po angielsku i portugalsku.

Magda Gessler zanim zaczęła być sławna. Zobacz wyjątkowe zdjęcia z przeszłości. Kliknij w przycisk:

Magda Gessler – dzieciństwo, edukacja, pierwsze osiągnięcia

Ze względu na słaby stan zdrowia matki chorującej na gruźlicę, Magda Gessler po narodzinach trafiła pod opiekę dziadków, cukierników Ireny i Leona Łucków. Następnie młoda Magda Gessler zamieszkała z rodziną na warszawskim Muranowie, jednak ze względu na charakter pracy ojca, Mirosława Ikonowicza, w latach 1956–1959 mieszkała także w Sofii, zaś w latach 1963–1967 – w Hawanie.

Magda Gessler ukończyła polskie liceum (XXII Liceum Ogólnokształcące im. Jose Marti w Warszawie – przyp. red.), ale po roku pracy w Galerii Archiwum zdecydowała się przenieść do Madrytu. Tam właśnie ukończyła malarstwo w Królewskiej Akademii Sztuk Pięknych św. Ferdynanda. Pierwszą wystawę malarską miała jeszcze za czasów studiów. Można ją było obejrzeć w Klubie Prasy Zagranicznej przy La Castellana. Wówczas Gessler pracowała jako opiekunka do dzieci, tłumaczka oraz menedżerka w restauracji Tijo Pepe.

Magda Gessler kiedyś i dziś

Talent i zmysł kulinarny Magdy Gessler został dostrzeżony już w latach 80. ub. wieku. Wówczas Gessler prowadziła firmę cateringową w Madrycie, a następnie skupiła się na przygotowaniach dań na przyjęcia wydawane dla hiszpańskich dygnitarzy i członków dworu królewskiego. Jej kunszt docenił sam król Juan Carlos I! Dostrzegła go również ekspertka kulinarna Clara María de A’Mesua, dzięki której Gessler poprowadziła autorskie warsztaty w Królewskiej Hiszpańskiej Akademii Gastronomicznej.

Magda Gessler
AKPA / Kurnikowski

Niedługo później wróciła do Polski. Zdecydowała się na ten krok po śmierci męża Volkharta Müllera, z którym doczekała się syna Tadeusza Müllera. W kraju jej drogi skrzyżowały się z Piotrem Jackiem Gesslerem, z którego bratem Adamem w 1989 r. otworzyła swoją pierwszą restaurację – W Ogrodzie, która mieściła się w pałacu Zamoyskich przy ul. Foksal w Warszawie. Następnie otworzyli restaurację Trębacka w stolicy, zaś po podziale rodzinnej firmy w 1991 roku jej i Piotrowi Gesslerowi przypadła słynna restauracja U Fukiera, zlokalizowana na Rynku Starego Miasta w Warszawie. Gesslerowie otworzyli ją 6 marca 1991 r.

Sumienna praca na sukces restauracji sprawiła, że o Magdzie Gessler zaczęło być coraz głośniej. Wiedza i doświadczenie w pracy w gastronomii oraz charyzmatyczna osobowość zaprowadziły Gessler do telewizji. Konkretniej – do TVN, z którym jest związana od 2010 r. Niewiele osób wie, że debiut przed kamerą restauratorka miała w nieco innej roli – w 2008 r. wystąpiła w serialu „Niania”, gdzie w 106. odcinku wcieliła się w... służącą. Dała również głos żółwicy Magdzie w filmie „Mniam” oraz pojawiła się w serialu „Na Wspólnej” w 2014 r. Tam już nikogo nie udawała – była sobą, uwielbianą przez widzów Magdą Gessler.

Jednak to „Kuchenne rewolucje” sprawiły, że o Magdzie Gessler zaczęło być naprawdę głośno. Jej słynne rzucanie talerzami, wywalanie zawartości lodówek i zamrażarek na podłogę, wręcz brutalna szczerość i bezkompromisowe dążenie do jak najwyższej jakości serwowanych potraw sprawiły, że widzowie pokochali charyzmatyczną Gessler.

Życie prywatne, dzieci i partnerzy Magdy Gessler

Choć Magda Gessler wydaje się być osobą, której los niejednokrotnie podał rękę, doświadczyła także ogromnego bólu i rozczarowań. 20 maja 1982 r. Gessler wzięła ślub cywilny, zaś 13 lipca 1985 r. kościelny z Volkhartem Müllerem, będącym korespondentem tygodnika „Der Spiegel” w Madrycie. Ich miłość przerwała śmierć – Müller zmarł w 1887 r. Owocem ich miłości jest syn, Tadeusz Müller, urodzony 13 sierpnia 1983 r. Dwa lata po narodzinach syna na świat w 6. miesiącu ciąży przyszła ich córeczka – Anna. Niestety, dziewczynka zmarła dwa tygodnie po narodzinach.

Po śmierci męża Magda Gessler wróciła do Polski. Tu związała się ze wspomnianym już Piotrem Jackiem Gesslerem, synem znanego warszawskiego restauratora Zbigniewa Gesslera. Para doczekała się córki – Aleksandry Lary (ur. 19 września 1989 r.). Media rozpisywały się także o jej kilkumiesięcznym rzekomym romansie z Mariuszem Diakowskim, z którym w 2001 r. otworzyła restaurację Zielnik. Łączono ją także z aktorem Piotrem Adamczykiem, z którym przypisywano jej romans. Sama Gessler wodziła media za nos i nigdy nie wymieniła nazwiska swojego tajemniczego kochanka, określając go mianem „Aktora”. To jednak nie wszyscy partnerzy Magdy Gessler – dowiedz się, z kim spotykała się słynna restauratorka!

Obecnie Magda Gessler jest związana z Waldemarem Kozerawskim, lekarzem medycyny rodzinnej i estetycznej mieszkającym na co dzień w Toronto. Znają się od przeszło 40 lat – wcześniej na drodze ich miłości stanęły prywatne plany i ambicje obojga.

Gar - otwarcie włoskiej restauracji

Magda Gessler kiedyś i dziś. Przybliżamy przeszłość słynnej ...

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Materiał oryginalny: Magda Gessler kiedyś i dziś. Przybliżamy przeszłość słynnej restauratorki. Zobacz wyjątkowe zdjęcia - Strona Kuchni

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Andrzej
taaak. Perelowskie dziecko, któremu nic nie brakowało !!!
Więcej informacji na stronie głównej Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie