W skrócie
Domowa tortilla z szynką to sposób na szybką przekąskę dla całej rodziny. Możesz ją także podać na imprezę w gronie znajomych, rodzinny maraton filmowy lub po prostu ekspresową przegryzkę. Proponuję ci także zrobić „przegląd lodówki” i umieścić w tortilli wszystko, to co może urozmaicić jej smak. Świetnie sprawdzi się omlet, liście świeżego szpinaku, bazylii lub kolendry. Możesz włożyć kawałki mozzarelli, cheddara lub inny ulubiony przez ciebie żółty ser. Często dodaję rozgniecioną połówkę awokado, lub piórka czerwonej cebuli. Aby te wszystkie składniki się zmieściły w pszennym placku, jedną połowę nacinam, na czterech częściach rozkładam składniki, a następnie składam tortillę na zakładkę. W ten sposób możesz nadziać tortillę w o wiele ciekawszy sposób.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania tortilli z szynką
Tortilla z szynką – prosty przepis na lunch
Liczba porcji: dla 1-2 osób.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 tortilla pszenna lub pełnoziarnista,
- 3 plasterki szynki,
- 2 plastry sera żółtego,
- 1/2 awokado,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 10 g (garść) świeżych liści szpinaku,
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka masła.
Jak zrobić tortillę z szynką?
Sposób przygotowania:
- Placek tortilli ułóż na drewnianej desce i natnij pośrodku jedną połowę.
- Rozgnieć połówkę awokado z sokiem z cytryny.
- Rozłóż na poszczególnych ćwiartkach plastry szynki, sera żółtego, rozgniecione awokado i liście szpinaku.
- Zamknij tortillę „na zakładkę”, zaczynając od ćwiartki z szynką.
- Rozgrzej patelnię na małej mocy palnika z łyżką masła.
- Połóż na niej tortillę i smaż, aż ser się rozpuści, a placek zarumieni.
- Przełóż go łopatką na drugą stronę i smaż dalej.
- Gotową tortillę przekrój na 3 trójkąty.
- Ułóż na je na talerzu i podawaj z sałatką z pomidorów.
Dodatki do tortilli z szynką
Taką tortillę możesz także posmarować naturalnym serkiem śmietankowym, aby placek był mniej suchy. Świetnie też sprawdza się zrobienie omletu, ułożenie na nim tortilli przewrócenie do góry dnem i umieszczenie na wierzchu pozostałych składników. Następnie składasz taką tortillę na pół. Dzięki temu tortilla z szynką jest znacznie pożywniejsza.
Niech ten prosty sposób zainspiruje cię do eksperymentowania z różnorodnymi składnikami.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: