MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na szybką przekąskę wybieram tortillę z szynką. Zrobisz ją w try miga. Sekret tkwi w nacięciu placka

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Pożywna tortilla z szynką to prawdziwy rarytas, który zrobisz w 5 minut. Możesz zjeść ją na śniadanie, obiad z lekką sałatką lub na kolację. Najczęściej podgrzewam ją na patelni. Wybierz maksymalnie 4 składniki, aby tortilla nie rozleciała się podczas zawijania. Zdradzę ci też banalnie prosty patent ułatwiający włożenie większej ilości produktów. Zobacz przepis na tortillę z szynką.

W skrócie

Domowa tortilla z szynką to sposób na szybką przekąskę dla całej rodziny. Możesz ją także podać na imprezę w gronie znajomych, rodzinny maraton filmowy lub po prostu ekspresową przegryzkę. Proponuję ci także zrobić „przegląd lodówki” i umieścić w tortilli wszystko, to co może urozmaicić jej smak. Świetnie sprawdzi się omlet, liście świeżego szpinaku, bazylii lub kolendry. Możesz włożyć kawałki mozzarelli, cheddara lub inny ulubiony przez ciebie żółty ser. Często dodaję rozgniecioną połówkę awokado, lub piórka czerwonej cebuli. Aby te wszystkie składniki się zmieściły w pszennym placku, jedną połowę nacinam, na czterech częściach rozkładam składniki, a następnie składam tortillę na zakładkę. W ten sposób możesz nadziać tortillę w o wiele ciekawszy sposób.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania tortilli z szynką

Widok z góry na tortillę z szynką na talerzu
Smacznego! Anna Daniluk

Tortilla z szynką – prosty przepis na lunch

Liczba porcji: dla 1-2 osób.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 tortilla pszenna lub pełnoziarnista,
  • 3 plasterki szynki,
  • 2 plastry sera żółtego,
  • 1/2 awokado,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 10 g (garść) świeżych liści szpinaku,
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka masła.

Jak zrobić tortillę z szynką?

Sposób przygotowania:

  1. Placek tortilli ułóż na drewnianej desce i natnij pośrodku jedną połowę.
  2. Rozgnieć połówkę awokado z sokiem z cytryny.
  3. Rozłóż na poszczególnych ćwiartkach plastry szynki, sera żółtego, rozgniecione awokado i liście szpinaku.
  4. Zamknij tortillę „na zakładkę”, zaczynając od ćwiartki z szynką.
  5. Rozgrzej patelnię na małej mocy palnika z łyżką masła.
  6. Połóż na niej tortillę i smaż, aż ser się rozpuści, a placek zarumieni.
  7. Przełóż go łopatką na drugą stronę i smaż dalej.
  8. Gotową tortillę przekrój na 3 trójkąty.
  9. Ułóż na je na talerzu i podawaj z sałatką z pomidorów.

Dodatki do tortilli z szynką

Taką tortillę możesz także posmarować naturalnym serkiem śmietankowym, aby placek był mniej suchy. Świetnie też sprawdza się zrobienie omletu, ułożenie na nim tortilli przewrócenie do góry dnem i umieszczenie na wierzchu pozostałych składników. Następnie składasz taką tortillę na pół. Dzięki temu tortilla z szynką jest znacznie pożywniejsza.

Niech ten prosty sposób zainspiruje cię do eksperymentowania z różnorodnymi składnikami.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski