MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wędliny należą do najbardziej niezdrowych produktów, a to ze...
fot. user15285612/Freepik

Najgorsze dodatki do sałatki. Te produkty zepsują danie z warzyw, dodając mu niezdrowych związków i niepotrzebnych kalorii

Szynka do sałatki

Wędliny należą do najbardziej niezdrowych produktów, a to ze względu na zawartość konserwantów zapewniających im też różowy kolor. Do grupy tych produktów oprócz szynki czy polędwicy zalicza się też kiełbasy, kabanosy czy boczek. Zawierają azotyn sodu, który łatwo ulega przemianom do rakotwórczych nitrozamin.

Do sałatek warto dodawać więc mięsa pieczone, najlepiej samodzielnie, ale także gotowe. Szczególnie polecana jest pierś kurczaka lub indyka (warto dobrze je zamarynować i piec we własnej wilgoci, np. w pergaminie, by nie były zbyt suche), a także podudzia drobiowe. Te nadają się na modne obecni mięso szarpane, są też bardziej czerwone w kolorze i zastąpią tłuściejszą wieprzowinę.

Zobacz również

Nowe ulgi dla seniorów i osób z niepełnosprawnościami w Lęborku

Nowe ulgi dla seniorów i osób z niepełnosprawnościami w Lęborku

Z Jantaru do Elbląga. Rowerowa eskapada na EuroVelo 10/13. Żuławy zapraszają

Z Jantaru do Elbląga. Rowerowa eskapada na EuroVelo 10/13. Żuławy zapraszają

Polecamy

Kiedy KRUS wypłaci rolnikom 14. emerytury?

Kiedy KRUS wypłaci rolnikom 14. emerytury?

Zabawa to praca – nie przerywaj dziecku, kiedy się bawi!

Zabawa to praca – nie przerywaj dziecku, kiedy się bawi!

Urlop w Turcji bez biura podróży? Sprawdź, jak najlepiej go zaplanować

Urlop w Turcji bez biura podróży? Sprawdź, jak najlepiej go zaplanować