Do dyspozycji odwiedzających oddano ponad 40 stoisk z rękodziełem artystycznym, lokalnymi specjałami kulinarnymi i winami produkowanymi w naszym regionie.
- Głównym celem imprezy była promocja naszego obszaru poprzez produkty lokalne. Dotychczas promocja odbywała się za pośrednictwem zabytków i uprawiania tzw. turystyki historycznej. Chcemy to zmienić i pokazać również nasze walory kulturowe, które drzemią na terenie, na którym działa nasza organizacja - wyjaśnia Zbigniew Pacholik z Lokalnej Grupy Działania “Zielony Pierścień".
Więcej zdjęć i film na www.pulawy.naszemiasto.pl
Festiwal wzbudził duże zainteresowanie wśród przybyłych. Ze smakiem próbowano pasztetów z cukinii, pierogów z kapustą i “farszynek" - czyli drożdżowych bułeczek z mięsnym nadzieniem. Z uwagą przyglądano się również jak wyrabia się gliniane garnki, ręcznie malowaną porcelanę i jak z przędzy powstaje wełna.
- Te wyroby, które można zobaczyć są przepiękne i godne polecenie każdemu. Fantastyczne jedzenie, które do tej pory nie znałem, a od teraz będę je utożsamiał z państwa regionem. Zapraszam każdego, żeby tutaj przyjechał, bo naprawdę warto - dzielił się swoimi wrażeniami Zbigniew Waliszewski z Warszawy.
Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową. Zapisz się do newslettera!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?