MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ogromna kontrowersja w półfinale Ligi Mistrzów Szymon Marciniak wypaczył wynik meczu?

Bartosz Głąb
Bartosz Głąb
Szymon Marciniak w półfinale Ligi Mistrzów.
Szymon Marciniak w półfinale Ligi Mistrzów. Juanjo Martin / PAP
Real Madryt awansował do finału Ligi Mistrzów po pokonaniu Bayernu Monachium. W rewanżowym starciu Królewscy wygrali 2:1 po golach strzelonych w samej końcówce. Jednak największą kontrowersję wywołała decyzja, którą podjął Szymon Marciniak w ostatniej akcji meczu. Polski arbiter przedwcześnie użył gwizdka, w sytuacji, gdy Bawarczycy zdobyli wyrównującą bramkę.

Trzy ważne decyzje Szymona Marciniaka w półfinale Ligi Mistrzów

Polscy arbitrzy zostali wyznaczeni na rewanżowe spotkanie półfinałowe Ligi Mistrzów, w którym Real Madryt grał na Estadio Santiago Bernabeu z Bayernem Monachium. Głównego Szymona Marciniaka na liniach wspierali wspierali Tomasz Listkiewicz oraz Adam Kupsik. Sędzią technicznym był Słowak Ivan Kružliak, natomiast system VAR obsługiwali Tomasz Kwiatkowski i Bartosz Frankowski.

W pierwszej połowie mimo kilku sytuacji z obu stron, bramki nie padły. Prawdziwe emocje czekały nas po zmianie stron. W 68. minucie Bayern wyszedł na prowadzenie, a chwilę później Real także trafił do siatki przeciwnika. Jednak przy strzelonym golu przez Królewskich doszło do kontrowersyjnego starcia Nacho Fernandeza z Joshuą Kimmichem. Arbiter został wezwany do monitora VAR i zdecydował się nie uznać bramki dla gospodarzy.

Nieuznany gol dla Realu Madryt
Nieuznany gol dla Realu Madryt Polsat Sport Premium 1

Real zdołał dopiąć swego i w 88. minucie doprowadził do wyrównania za sprawą trafienia Joselu. Bawarczycy nie zdołali się otrząsnął po stracie pierwszego gola, a już przegrywali. Zaledwie 2 minuty później Joselu ponownie trafił do bramki przyjezdnych. Tym razem kwestią sporną było ustawienie napastnika Królewskich i Szymon Marciniak postanowił wstrzymać radość gospodarzy. Po analizie sytuacji przez sędziów VAR przyszła decyzja - gol prawidłowy. W tym momencie Estadio Santiago Bernabeu eksplodowało radością.

Uznany gol na 2:1 dla Realu Madryt.
Uznany gol na 2:1 dla Realu Madryt. Polsat Sport Premium 1

Szymon Marciniak wypaczył wynik półfinału Ligi Mistrzów?

Jednak najbardziej kontrowersyjna była ostatnia akcja meczu. Joshua Kimmich zagrał w "szesnastkę" Los Blancos i w tym momencie rozległ się gwizdek Szymona Marciniaka oznajmujący spalonego. Niemal równolegle z nim piłka znalazła się w bramce Realu.

Sytuacja miała miejsce w 13. minucie doliczonego czasu. W dobie VAR sędziowie mają za zadanie nie przerywać gry przy spornych sytuacjach i poczekać na zakończenie akcji. Dodatkowo ciężko stwierdzić, czy zawodnik Bayernu faktycznie był na spalonym i bramka dla Bawarczyków padła nieprawidłowo.

Według informacji Fabrizio Romano, Matthijs de Ligt po zakończeniu spotkania powiedział, że arbiter liniowy przyznał się do błędu przedwczesnego podniesienia chorągiewki, natomiast w wywiadzie pomeczowym dyrektor sportowy niemieckiego klubu Max Eberl powiedział, że również Szymon Marciniak przyznał popełnienie błędu.

Z pewnością jeszcze przez jakiś czas nie będą milkły echa decyzji polskich arbitrów. Jednak nic już nie zmieni faktu, że Real Madryt po raz kolejny zagra w finale Ligi Mistrzów. Królewscy zmierzą się w sobotę, 1 czerwca na legendarnym Wembley Stadium z Borussią Dortmund.

Daniel Stefański i Karolina Bojar-Stefańska to najbardziej znana para sędziów piłkarskich w Polsce. On jest arbitrem w Ekstraklasie, a ona w niższych ligach. Czy Karolina kiedyś także będzie arbitrem na najwyższym szczeblu rozgrywkowym?Aby zobaczyć wszystkie zdjęcia klikaj strzałkę w prawo!

Oto najsłynniejsza para sędziów piłkarskich w Polsce. Daniel...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Studio Euro odc.4 - PO AUSTRII

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiał oryginalny: Ogromna kontrowersja w półfinale Ligi Mistrzów Szymon Marciniak wypaczył wynik meczu? - Gol24

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski