Parczewska musztarda ma podbić Polskę. A potem Europę

Paweł Puzio fot. Wojciech Nieśpiałowski
Wytwórnia Octu i Musztardy w Parczewie zapowiada rynkową ofensywę.
Wytwórnia Octu i Musztardy w Parczewie zapowiada rynkową ofensywę.
Udostępnij:
Nowe opakowania, zmienione etykiety, ale smak ten sam. Wytwórnia Octu i Musztardy w Parczewie zapowiada rynkową ofensywę. Już ruszyła sprzedaż musztardy w Słowenii. Producent anonsuje także rozpoczęcie produkcji ostrych sosów i majonezu.

Wyzwania są spore. – Do końca tego roku wprowadzimy nasze musztardy na rynek podkarpacki. W planach mamy podbój całej Polski, bo nasza musztarda należy do jednych z lepszych w kraju – mówi Paweł Kołtunowski, szef marketingu w parczewskiej wytwórni.

Polska to jednak tylko pierwszy przystanek w długofalowych planach firmy. – Od lutego musztardę z Parczewa sprzedajemy w Słowenii, pod naszą marką Apis Vita. Tylko w marcu sprzedaliśmy tam 4000 opakowań musztardy – mówi Matej Hojnik, słoweński właściciel przedsiębiorstwa.

W planach jest także podbój rynku chorwackiego, a potem austriackiego i niemieckiego. – W projektach długofalowych jest także produkcja sosów warzywnych oraz majonezu – dodał Hojnik.

Słoweńscy właściciele zapowiadają także inwestycje. – W pierwszym etapie zmodernizowaliśmy linię rozlewu octu. Jeśli uda nam się zdobyć pieniądze unijne, to kupimy także nową linię do konfekcjonowania musztardy i ketchupu. Jest to jednak duża inwestycja, szacowana na 4,5 miliona złotych. Jak wszystko pójdzie po naszej myśli, to zrealizujemy ją do końca tego roku – dodaje Matej Hojnik.

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polacy posiadają coraz droższe smartfony

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

2013-04-05
Kto to wymyślił taki smak ketchupu bo zamiast smaku i zapachu to wygląnd pożal się boże a smak to jakaś zmodefikowana sól . Poprostu pogratulować pomysłu no chyba że chodzi o zamkyięcie zakładu noto szuctka z plusem gratuluie pomysłu.
Przejdź na stronę główną Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie