Na cukrzycę choruje już blisko 3 mln Polaków. Z danych GUS wynika, że w woj. lubelskim cukrzyca może dotyczyć już ok. 180 tys. osób, czyli ponad 8 proc. mieszkańców. Ministerstwo zdrowia chce walczyć z plagą otyłości i cukrzycy za pomocą podatku cukrowego, który ma wejść już od kwietnia. Zgodnie z projektem ustawy, która obecnie jest w fazie konsultacji, za napój słodzony jedną substancją zapłacimy o 70 groszy więcej, zaś dwiema substancjami - 80 groszy. Napój zawierający kofeinę, taurynę lub guaranę zdrożeje o 1 złotówkę.
Lubelscy lekarze z nadzieją przyjmują ten projekt ustawy. Zwracają uwagę, że szeroka dostępność wysokokalorycznych i dosładzanych produktów o atrakcyjnym wyglądzie i smaku przyciąga zarówno dorosłych, jak i dzieci. Efektem tego jak nadmiar spożywanych kalorii pochodzących z węglowodanów.
- Sytuacja staje się niebezpieczna, gdyż już nie tylko otyłość jest problemem, ale również i jej skutki tj. nadciśnienie tętnicze, cukrzyca i inne choroby cywilizacyjne. Nie możemy bezczynnie czekać, aż sytuacja wymknie się spod kontroli i system ochrony zdrowia, nie będzie w stanie zabezpieczyć świadczeń zdrowotnych, spowodowanych otyłością i jej następstwami. Dlatego podejmujemy działania edukacyjne podczas wizyt w gabinecie lekarskim. Jednak te działania nie są w stanie, w krótkim czasie, przynieść zmiany nawyków zakupowych i żywieniowych. Tu potrzebna jest interwencja państwa - tłumaczy lek. med. Tomasz Zieliński, prezes Lubelskiego Związku Lekarzy Rodzinnych-Pracodawców.
Obecnie roczne spożycie cukru pod różnymi postaciami w Polsce wynosi 51,1 kg na jednego mieszkańca. Z raportu NFZ wynika, że dziesiątki tysięcy zgonów rocznie powodują choroby, które wiążą się z otyłością, a więc także ze spożyciem cukru. - Samo tylko spożycie napojów słodzonych cukrem przedwcześnie odbiera życie około 1400 Polakom rocznie, a każdy z nich traci przeciętnie 15 lat życia. Statystycznie każdy z nas poznał kogoś, kto z tej właśnie przyczyny stracił bądź straci życie - czytamy w raporcie.
Organizacje rolników, producentów cukru i jego przetwórców stanowczo protestują przeciwko planowanemu przez Ministerstwo Zdrowia tzw. podatkowi cukrowemu. Przedsiębiorcy uważają, że głównym celem zmian w prawie jest wyłącznie uzyskanie dodatkowych środków do budżetu. Kosztem szczególnie małych i średnich przedsiębiorstw, które stanowią prawie 70 proc. rynku napojów w Polsce.
- Planowany przez Ministerstwo Zdrowia nowy podatek niewątpliwie spowoduje kolejną falę wzrostu cen produktów żywnościowych, a co za tym idzie, również inflacji. Podatek cukrowy będzie miał również niekorzystny wpływ na kondycję polskiego sektora produkcji cukru, a co za tym idzie - również na polskich rolników - producentów buraka cukrowego - argumentuje Andrzej Gantner, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności.
- Niezwykła wystawa. Lekarze-fotografowie pokazują swoją pracę
- Polonez, kwiaty, zdjęcia. Tak było na studniówce XXIII LO
- Zamiast na tacę pieniądze na mszy wrzucali do puszek WOŚP
- Unia już po studniówce. To był wyjątkowy bal. Zobaczcie!
- Nagrodziliśmy najpopularniejszych sportowców. Zobacz zdjęcia
- Kościół na Węglinie już z dachem. Zobacz zdjęcia z drona
Jak działają oszuści (5) - oszustwo na kartę NFZ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?